Marktstraat 00 algemeen

 

 

 

Markt begin 20e eeuw

 

Foto: Henk Jansen 2019

 

Pomphuisje in gebruik bij Old sillevold
Foto: Henk Jansen 2019

 

 

Vanuit de Paasberg

 

Burendag 2019 Viva Italia

 

=====

Het verhaal hieronder komt uit maandblad d'eigenspraok December 2019 door Jan Verheijen

In de papieren die een aoverleden oom van moeders kant mien had naogelaoten, von ik ooit een paar interessante brieven en foto’s woorvan één der mien toe anzette um de vier kilometer lange barre toch vanuut Gaanderen naor Sillevold te fietsen. Ik had mien namelek veurgenommen um door letterlek wat veldwerk te gaon doen.

Doorbi-j gong ik zelfs een verbaojen paedjen in dat lig an de rand van het Kraejenbos en woor ik minstes vier keer via doorveur bestemde bodden wed angeraojen um veural niet op dit deel van het Vri-je Westen, of baeter Oosten te kommen.
Ongeheurzaam a’k bun, kwam ik zo op een zandpaedje woor ik meer as een halve eeuw niet meer was gewes en woorvan ik intussen helemaol was vegaeten dat het nog beston. In de papieren die mien dertoe anzetten um ‘historisch onderzuuk’ te doen, had ik namelek een foto ondek woorvan ik menen dat mien vader den gebruuk had bi-j het maken van een adeg Sillevolds landschap in aolieverf. Dat schilderi-j hieng bi-j mien veurmalege buurvrouw in de kamer en ik ondekken dat op de foto een met potlood getekend raster ston, een schilderstrucje dat mien vader mien ooit leren um een tekening of foto te vegroten. Het standpunt van den foto lag  op nog gin tweehonderd meter afstand  van de school woor ik bi-jnao veerteg joor mien leerlingen gen moch begeleiden bi-j hun kunszinnege activiteiten. Ik hoeven alleen maor effen te zuken naor de goeie invalshoek van de fotograaf van den ‘historische’ ansichtkaart.
Onder mien foto zie’j een afbeelding van het schilderstuk. I-j ziet dat de schilder gin gebrek an fantasie had: het herfsachtege van de zwat-wit foto het een kleine metamorfose ondergaon met de volop in bloei staonde repoussoirs die de zonnege kant van disse menseleke nederzetting proberen te benaodrukken. 
Toen ik nog niet zo lang gelaejen bi-j de DRU een bezuukske brach an Leonardo uut Vinci – ok gin onvedienstelek schilder – trof ik door een mevrouw, moeder van een old-leerlinge, die mien vetellen dat zi-j joren geleien örges in Vasseveld een schilderi-j van mien vader had gezien.
Umdat ze het adres nog wis, bun’k der geliek met de venemstok opuut gegaon en töt mien grote vebazing was dat een schilderi-j van precies hetzelfde landschap. Mien vader schilderen namelek wel vaker een tafereel meerdere keren.
Moch der nog iemand van de laezers zun die ongeveer het eigeste schilderi-j thuus het hangen, dan kom ik door graag veurbi-j um weer een foto te maken. As het een ander schilderi-j van de hand van mien vader is natuurlek ok, veur mien digitale collectie. Bun beni-jd!
 

   

Kaart, Jan Verheijen d' Eigenspraok                 Foto, Jan Verheijen d' Eigenspraok

   

De foto's zijn van Jan Verheijen, de schilderijen van zijn vader

 

SilvoldePediA
Ulftseweg 26
7064 BD Silvolde
tel. 0315-342600 of 06-2300 3204
E-mail: robbiew52@gmail.com