Marktstraat 32 Wildenbeest - Van Remmen

 

Juf Ans van Remmen te midden van haar klas. Foto: Roel Kleinpenning

De wandelende takken van juf Ans

Bron: 28 juni 2022 Gelderse Post - Oude IJsselstreek

ULFT – Na ruim 41 jaar is het moment gekomen waarop ‘juf’ Ans van Remmen afscheid gaat nemen van basisschool De Woelwaters in Ulft. Haar collega’s gunnen het Ans dat ze met pensioen gaat. De taken die zij deed zijn verdeeld, maar het team verwacht nog wel eens voor een verrassing te komen te staan en zich dan te realiseren: ’Tja, dat deed Ans altijd.’

Door Walter Hobelman

Directrice Willeke van der Burg vertelt op welke wijze juf Ans zich al die jaren heeft ingezet. Samengevat komt het er op neer dat: “Ans niet is weg te denken van De Woelwaters. Ze bewaakt de cultuur en de visie van de school. Doet de schoolwas als die blijft liggen, zorgt voor een bloemetje op tafel en denkt aan alles waar een ander niet aan denkt. Hoe het verder moet zonder Ans? We gaan het meemaken. De passie die Ans heeft voor haar werk is zeldzaam.”

Ans zelf is zichtbaar geraakt door deze woorden. “Ik heb gewoon altijd mijn werk gedaan. Ik houd van mijn beroep, van de school, van de kinderen en mijn collega’s. Het voelde nooit als iets zwaars of zo.”

Op mijn vraag wat de school gaat missen als Ans stopt met haar werk zegt ze lachend: ”De wandelende takken. Ik heb die tientallen jaren in de klas gehad en veel jonkies uitgedeeld. Iemand zei pas nog tegen mij dat half Ulft in de loop van de jaren wel eens wandelende takken van juf Ans in huis heeft gehad.” De directrice vult aan: “De specialiteiten van Ans zijn cultuur en wereldoriëntatie. Ans kan de kinderen écht meenemen in de wereld om hen heen en vertelt graag en boeiend over planten, dieren, landen, steden en het verleden. Als zeer actieve cultuurcoördinator van De Woelwaters én bestuurslid van KiCK (Kind en Cultuur Oude IJsselstreek) heeft Ans het cultuuronderwijs op zowel De Woelwaters als alle andere scholen in de gemeente écht op de kaart gezet.”

Met de komst van de digiborden in de klas kreeg Ans de mogelijkheid om haar lessen nog inzichtelijker te maken voor de kinderen. “Soms komt er in de klas opeens iets ter sprake waarvan ik denk ‘daar moet ik iets mee’. In de pauze zoek ik dan iets op wat ik daarna aan de kinderen kan laten zien om het te verduidelijken. De digiborden zijn echt ideaal om in te kunnen spelen op actuele situaties. Net dat beetje meer maakt dat dingen beter beklijven bij de kinderen. Daarom deed ik ook graag dingen gewoon lekker buiten. Kinderen zelf laten zoeken en ontdekken, dat is zó belangrijk!”

Leren door te zien en te doen. Dat is Ans op het lijf geschreven en daarin kan ze haar creativiteit wel kwijt. “Op dit moment werkt de onderbouw bijvoorbeeld over het thema ‘kamperen’. Volgende week zet Gerard, mijn man, onze caravan naast de school. De kinderen mogen dan bij mij in de caravan ‘op bezoek’ komen en een kijkje nemen.”

In veertig jaar onderwijs heeft Ans veel veranderingen meegemaakt. Meestal zonder grote problemen. “Je moet willen blijven leren, ook als leerkracht. Ik vind het belangrijk om mijn ervaringen te delen met studenten en jongere collega’s.” Willeke beaamt dat. “Ans is altijd meegegaan met de tijd. Ze is digitaal vaardig en weet goed de weg op sociale media. Ze maakte zich steeds alle nieuwe onderwijsontwikkelingen eigen en paste zich al die jaren probleemloos aan, aan alle nieuwe, jonge collega’s die het team kwamen versterken.”

Ans heeft les gegeven in alle groepen. “De groepen vijf en zes vind ik het leukst. In die fase gaan kinderen de wereld ontdekken. Het is heerlijk om alle vragen die er opborrelen zo te beantwoorden dat kinderen het niet meer vergeten. Ouders vertrouwen hun kinderen toe aan ons als leerkrachten. Je bent niet alleen maar juf of meester, je bent een rolmodel en aanspreekpunt voor de kinderen. Hier bij De Woelwaters hebben we een warm nest gecreëerd en wordt elk kind door ons gezien.”

Ans wil benadrukken dat ze haar werk zonder de steun van haar thuisfront niet zo had kunnen doen. “Mijn man Gerard en onze twee kinderen zijn er misschien weleens bij ingeschoten”, geeft ze toe. “Maar altijd wist ik, dat ik op ze kon rekenen en daar ben ik ze dankbaar voor.” Het afscheid nemen valt haar niet zwaar. ”Het is prima zo, ik heb het al die jaren met veel plezier gedaan en ben zeker niet opgebrand.”

Dat komt goed uit, want Ans heeft genoeg plannen voor de toekomst. “Mijn man is ook met pensioen en we gaan lekker veel reizen. We hebben twee nieuw e-bikes besteld en als die er zijn, dan gaan we ze intensief gebruiken.” Zeker het eerste jaar wil Ans afstand nemen van alles. “Ik blijf actief voor KiCK en daarnaast komen er ongetwijfeld momenten dat ik ook voor De Woelwaters nog wel iets ga doen. Maar voorlopig even niet.”

Receptie

Op vrijdag 8 juli a.s. neemt Obs De Woelwaters afscheid van Ans van Remmen. Ans is dan bijna 65 en gaat met vervroegd pensioen. Die vrijdag wordt Ans bij ons op school door de kinderen flink in het zonnetje gezet en is er na schooltijd een afscheidsreceptie voor oud-collega’s en genodigden. Bent u een oud-leerling, ouder of andere betrokkene van de school en wilt u Ans nog even persoonlijk gedag zeggen? Kom dan gerust even langs op vrijdag 8 juli tussen 12.30 en 14.30 uur.

 

SilvoldePediA
Hoofdstraat 85
7061 CH Terborg
E-mail: robbiew52@gmail.com