Masha Bijlsma

Jazzzangeres en Marsha Bijlsma band

foto: Roel Kleinpenning  31-08-2017

Masha Bijlsma

Bron: Facebook 26 november 2021

Fotohoes: Gerhard Richter

 

 

Ik ben zeer verheugd om de release van mijn nieuwe cd “INTERACTIE” aan te kondigen. Super trots ben ik dat ik deze cd heb mogen opnemen met DE meest geweldige muzikanten in Jazz: Martin Sasse- Piano, Martin Gjakonovski- Bass, Dries Bijlsma- Drums, Tony Lakatos - Tenorsaxofoon en Bart van Lier- Trombone. In samenwerking met het nieuwe Jazzlabel in Köln JAZZJAZZ Records en Jens Bosch .

 

 

Foto: Roel Kleinpenning

door Marcel van Berkum voor weekblad Oude IJsselstreek Vizier 31-08-2017

SILVOLDE - De Masha Bijlsma Band viert het 25-jarig jubileum. Met de toepasselijke 'Past and present tour' treedt de Silvoldse jazzzangeres dit jaar met haar band op in zalen en clubs in binnen- en buitenland. De feestelijke apotheose is tijdens het jubileumconcert op 10 december in Silvolde.

Masha Bijlsma kreeg de muziek met de paplepel ingegoten. Ze groeide op in een huis, dat in het teken stond van de muziek. Vader Dries Bijlsma senior gaf slagwerkles en speelde als jazzmuzikant op vele podia in de wereld. Al op jeugdige leeftijd ging Masha mee naar concerten. Het wekt geen bevreemding dat ook de Bijlsma-spruiten in de muziek terecht kwamen. Tijdens haar middelbare schooljaren op het Silvoldse Isala College ging ze in Doetinchem naar de muziekschool. In eerste instantie als bassiste, maar bij toeval kwam ze achter de zangmicrofoon terecht. "Ik kreeg meteen complimenten en om het middelpunt op de bühne te zijn vond ik kicken." De eerste band waarin zij als 17-jarige zong was de Silvoldse formatie Jamback Affair. Ook was zij één van de zangeressen in de feestformatie Easy Eddie and the Sweet Lovers. Na het Isala koos Masha, na veel wikken en wegen, voor een opleiding jazzzang op het Arnhemse conservatorium. Met die voedingsbodem richtte zij de Masha Bijlsma Band op. Vader Dries kwam als drummer in de band en moeder Ietsje de Leeuw ging het management verzorgen. Deze succesvolle samenwerking bestaat tot op de dag van vandaag. Het heeft geleid tot honderden optredens en internationale waardering. Ze trad op in Amerika en Indonesië en ook de gig op het North Sea Jazz Festival noemt ze een hoogtepunt. Vooral in de Duitstalige landen is de Masha Bijlsma Band regelmatig te bewonderen. "In Nederland zijn nog maar weinig jazzclubs. In Duitsland wordt jazz gestimuleerd en gesponsord. Daardoor is er naar onze muziek veel vraag." Ook als zangdocente is zij alom gewaardeerd en veel zangeressen, die nu nationaal naam maken en hier opgroeiden, kregen een zangopleiding van de 46-jarige Silvoldse.

Jubileumoptreden
Het lag voor de hand dat het hoogtepunt van het jubileumjaar in haar geboorte- en woonplaats Silvolde plaatsvindt. Dit optreden is op zondagmiddag 10 december in café 't Centrum. Het repertoire bevat nummers uit 'the past and present' van de band. Naast de vaste bandleden versterken internationaal gelauwerde jazzmuzikanten Tony Lakatos en Bart van Lier speciaal voor dit optreden de band. Ook broer Dries junior, die furore maakt als producer van Typhoon en van het laatste BLØF-album, speelt mee.

www.mashabijlsma.com

=============================================================

Foto: PR Bijlsma.

Wereldwijf met een moordstem'

do 17 jan 2019, Oude IJsselstreek Vizier

Silvolde/Doesburg - Volgens de critici kan Masha Bijlsma zich probleemloos meten met haar Amerikaanse collega's. In Europa maakte Bijlsma naam door te spelen met jazzgroten als Benny Bailey, Gary Thomas, Bob Malach, Stanley Jordan en Tony Lakatos. In Gasthuiskerk Doesburg brengt Bijlsma met haar band op zaterdag 19 januari om 20.00 uur 'vocal jazz from Holland.'

In eigen land zijn de kritieken voor haar cd 'Whispers and Moans' lovend. In de woorden van Paul Heck (Jazzizm): 'Dit wereldwijf heeft een moordstem.' Nadat ze al jong piano en basgitaar had leren spelen begon Masha Bijlsma op negentienjarige leeftijd met zingen. Tijdens haar opleiding jazzzang op het Arnhemse conservatorium richtte de Silvoldse zangeres haar eigen band op. Vader Dries was in die band de drummer en moeder Ietsje de Leeuw deed het management. Die succesvolle samenwerking bestaat nog tot op de dag van vandaag.

Bijlsma trad op over de hele wereld en is al jaren een graag geziene gast tijdens clubgigs, op radio en tv en op grote festivals als het North Sea Jazz Festival. Bijlsma maakte zes cd's en en zingt repertoire van componisten als Thelonious Monk, Fats Waller en Charlie Haden. Het repertoire van zangeres Abbey Lincoln neemt bij Bijlsma een speciale plaats in.

SilvoldePediA
Hoofdstraat 85
7061 CH Terborg
E-mail: robbiew52@gmail.com