Maurits Steverink van Nelles

Maurits Steverink in zijn moestuin bij de mega slak, het symbool van de Slow Food beweging (foto: Roel Kleinpenning)

Maurits Steverink
Kenniscentrum Nelles
Oude Dinxperloseweg 74a
7064 KW Silvolde
06 5198 6693
www.nelles.nl
info@nelles.nl

Nominatie Steverink Achterhoek prijs

door Marcel van Berkum 24 feb 2021 voor Oude IJsselstreek Vizier

 Silvolde - Maurits Steverink is blij verrast en “stiekem trots”. De Silvoldenaar heeft zojuist vernomen dat hij is genomineerd voor de Willem Sluiter Prijs, die voor het eerst wordt toegekend aan een persoon of organisatie, die de Achterhoek op een positieve manier voor het voetlicht brengt.

Uit 42 ingediende voordrachten zijn door een jury tien genomineerden gekozen voor de Achterhoekse prijs. De prijsuitreiking staat gepland voor 20 maart in de Oude Mattheüskerk in Eibergen. De instelling van de prijs is te danken aan historicus Bennie te Vaarwerk. Hij overleed in 2018 en maakte het met een legaat mogelijk dat deze prijs vijfjaarlijks wordt uitgereikt. De onderscheiding is genoemd naar dichter en dominee Willem Sluiter (1627-1673). De bekende dichtregels van Willem Sluiter ‘Waer iemant duisent vreugden soek. Mijn vreugt is in dees’ achterhoek’, waarin de streeknaam ‘achterhoek’ voor het eerst wordt genoemd, inspireerden hem hiervoor. De Willem Sluiter Prijs bestaat uit een geldbedrag en een erepenning. Andere genomineerden zijn o.a. Stichting Pak An en Hans Keuper. “Ik ben in goed gezelschap”, laat Maurits Steverink weten.

Ketenmanager

Maurits Steverink is exponent van de groeiende Achterhoekse trots. De ambitie om zelf te boeren heeft hij nooit gehad. Hij noemt zich ketenmanager. In landelijke projecten gaat het om het samenbrengen en effectief afstemmen van diverse geledingen in de voedselketen van grondstoffen tot eindproduct. “Het zijn compleet verschillende culturen en werelden, die ik inpas. Ik ben de smeerolie”. 

‘Oude kennis is even belangrijk als academische kennis’

Na zijn studie genetica aan Wageningen Universiteit heeft hij nationaal een breed netwerk opgebouwd onder bedrijfsleven, overheid en onderwijs. De foodspecialist is consultant of onderneemt zelf initiatieven vanuit Kenniscentrum Nelles, gevestigd in de eeuwenoude familieboerderij in buurtschap de Kroezenhoek. Slow Food en True Food zijn zo bewegingen, die zich wereldwijd inzetten om de traditionele regionale keuken te behouden. De 54-jarige Achterhoeker deelt die passie voor duurzaam streekeigen ambachtelijk kwaliteitsvoedsel en vertaalt dat naar de Achterhoek. “Voedsel is meer dan kilo’s. Er zit leven achter. Ik heb me verdiept in hoe boeren het vroeger deden en dat combineer ik met Wageningse technische kennis.” Zijn Smaakacademie Achterhoek verbindt, werkt succesvol samen met het onderwijs en coördineert activiteiten om historische kennis over de Achterhoekse voedselcultuur breed te verspreiden.

Smaakboeken

Voorbeelden zijn de prachtige Smaakboeken ‘Alles van de grond’ en ‘Alles van het dier’, die ook als lesmateriaal worden gebruikt, met informatie over producten, tradities, ambacht, recepten en smakelijke foto’s. 

=====
 


Foto: Charlotte Wolters

 

Bron: Willemsluiterprijs.nl

Maurits Steverink

De in Silvolde geboren en getogen Steverink is een Achterhoekse duizendpoot. Hij studeerde genetica, reproductie en algemene economie aan de Universiteit Wageningen werkte hij eerst als onderzoeker en stapte daarna over op het bedrijfsleven. In 2005 werd hij zelfstandig projectmanager en in 2012 richtte hij het ‘Kenniscentrum Nelles’ op, dat laat zien hoe groot het belang voor de regio is van lokaal geproduceerd voedsel.

Steverink brengt op een enthousiaste manier – en als het maar even kan in dialect – wetenschap en praktijk bij elkaar. Daarnaast is hij schrijver van diverse boeken en een onvermoeibaar stimulator van het gebruik van oude kennis en rassen in het agrarisch bedrijf. Van 2009 tot 2017 vervulde hij het voorzitterschap van ‘Slow Food Achterhoek’ en momenteel is hij bestuurslid van de ‘Stichting Smaak van de Achterhoek’.

 

 

back top

SilvoldePediA
Hoofdstraat 85
7061 CH Terborg
E-mail: robbiew52@gmail.com