Midwinterhoornblazers

Silvolde

Midwinterhoornblazers Silvolde, vlnr: Jos Schreur , Stef Hendriksen , Annie Burgers , Benny Schreur en Hans Vos. (foto: Roel Kleinpenning) 

door Marcel van Berkum voor Oude IJsselstreek Vizier

22 november 2017

Silvolde - De klok is teruggezet. De eerste nachtvorst is geweest. De midwinterhoornblazers blazen zich warm. Op de eerste Adventzondag, op 3 december, begint namelijk hun seizoen. Hoe je een midwinterhoorn bouwt is te zien op de filmavond van Old Sillevold op maandag 27 november 2017.

Uit de koeienstal van Henry Steverink aan de Dinxperloseweg klinkt het indringende geluid van midwinterhoorns. Een zestal blazers is bijeen op de eerste oefenavond van de Midwinterhoorngroep Silvolde. Zij hanteren hun zelfgebouwde instrument met liefde en bespelen het met passie. Na maanden van rust is het tijd om de lippen op spanning te brengen. Het hemelse nostalgische geluid reikt kilometers ver over weiden en wegen. Onweerstaanbaar dringt zich een beeld op van de Achterhoek in vroeger tijden. Toen boeren op deze wijze met elkaar communiceerden of als middel gebruikten om boze geesten te verjagen. Na de Tweede Wereldoorlog is het gebruik door enkele enthousiastelingen weer opgepakt. Eén van de eersten in de regio was Silvoldenaar Stef Hendriksen. "Het is een eenvoudig solo-instrument waar maar enkele tonen uit te krijgen zijn, maar het vereist een juiste lippentechniek om die tonen te blazen, de hoorn moet je zijdelings voor je mond houden." Zijn enthousiasme voor het instrument is de combinatie van de geschiedenis, het geluid, de blaastechniek en het bouwen van de midwinterhoorn. Vanaf begin jaren negentig is Stef regelmatig in de wintermaanden te horen bij evenementen. In de loop der jaren vond hij gelijkgestemden en de groep bestaat nu uit negen leden. "Op zondag 3 december 2017 gaan we anblaozen bij zorgcentrum De Schuylenburgh in Silvolde. Ook staan we op de Kerstmarkt in Terborg en komen we ook regelmatig op scholen." Het korte blaasseizoen eindigt op 6 januari, Driekoningen, met het 'afblaozen'.

Bouw

Je eigen instrument maken is de ultieme uitdaging voor een muzikant. De midwinterhoornblazers maken de hoorn zelf van elzen-, berken- of wilgenhout. Van dit zachte hout zoeken zij een tak met een natuurlijke kromming. De lengte is van invloed op de toonhoogte. Als de gewenste vorm bij benadering is geschaafd wordt het hout in twee helften gezaagd. Dan volgt het gutsen. De gedetailleerde werkwijze is te bekijken in de film 'Het bouwen van een midwinterhoorn', die wordt vertoond tijdens een avond van Old Sillevold op maandag 27 november 2017 vanaf 20.00 uur in Grand Café De Buurman. Leden van de midwinterhoorngroep zijn aanwezig voor toelichting.

Het anblaozen bij De Schuylenburgh is op zondag 3 december 2017 om 10.00 uur.

SilvoldePediA
Hoofdstraat 85
7061 CH Terborg
E-mail: robbiew52@gmail.com