Muurschilderingen in Silvolde Dorien Wagenaar

100 jaar Van Balveren tweewielers Ulftseweg 58

Foto: Charlotte Wolters

Muurschilderingen dat is voor Dorien iets moois maken voor een ander, iets nieuws creëren, lekker schilderen, mensen ontmoeten en dan iedereen blij achterlaten met een mooie muur.

Het begin, een saaie en lange muur. De service bus in de kleuren geel en blauw.
Geel en blauw wilden we daarom in de schildering terug laten komen.
Inmiddels is de bus ingeruild voor een wit met blauw exemplaar.

 

Van Balveren heeft een historie van ruim 100 jaar, we kiezen voor een reis door de tijd. Bastiaan van Balveren heeft een goed gedocumenteerd familiearchief waar we gebruik van mogen maken. Verder willen we iets van de zeven heuvelen van Silvolde en de rivier de IJssel laten zien. De zijmuur ligt aan de weg Over de IJssel die via een fietsbrug in Ulft uitkomt.
Het fietsplezier moet er van afspetteren, in Silvolde is een vrijwilligers groep al geruime tijd bezig een fietscross terrein te realiseren voor de jeugd. Het plezier voor de jeugd met fietsen willen we in de schildering terug laten komen. Die moet er uit knallen. Verder wat wielrenners en de kerken op de achtergrond.

    

 

De eerste schets.

Met deze gegevens ging Dorien aan het werk. 

Aanvankelijk zou het een schildering van 10 meter lang worden

 

 De schildering moest teruggebracht worden naar ongeveer de helft..

Om toestemming van de gemeente te krijgen moet er nog een flink stuk van de oppervlakte af en op 21 september 2020 kunnen we de steiger erbij zetten en kan Dorien beginnen.

 

 

dag 1

 

dag 2 en 3

 

dag 4

 

dag 4 Dorien op donderdag 24 september 2020.

 

31 oktober het werk is af.

Dorien schrijft vandaag het volgende:

Na enkele weken af en aan doorwerken, tussen de buien en de andere opdrachten door, heb ik vandaag deze muurschildering helemaal af kunnen ronden! (Nou ja, een keer moet je er een punt achter zetten he). KLAAR! Nog even aflakken om hem goed te beschermen tegen weer en wind.. Vandaag was er zelfs nog een zonnetje om me te verwarmen, heerlijk. Al met al weer een mooie knallende kleurrijke muurschildering geworden, met een beetje geschiedenis van de zaak, een moderne touch met link naar Silvolde, en bovenal het plezier van fietsen er in verwerkt. Een kleurrijke aanwinst voor het dorp!

En voor mij weer een ervaring rijker, dit was de eerste keer buiten schilderen. Blij mee!

Wat is er te zien.? Uiterst rechts het gouden kroontje met 100 dat duidt op het honderd jarig bestaan van de firma Van Balveren.

Rechts boven: hier zien we de vader van Jan en Nico van Balveren op zijn motor die over het plein kijkt wat er dagelijks gebeurt. Uit zijn tijd stamt het taxibusje uit de jaren 1920 en het benzinestation.

Linksonder: de weg waar het pand met de schildering staat heet Over de IJssel als je de weg volgt richting Ulft kom je bij de rivier de IJssel met de brug. De waterdruppels spetteren door op de muur.

De fietser in het midden refereert aan de Pumptrack die onlangs in het dorp is gehouden.

Rechtsboven zien we de twee kerken van Silvolde.

De mevrouw met de witte fiets is een verwijzing naar Multi Cycle, een fietsmerk dat in het begin uitsluitend witte fietsen leverde en opgericht is door oud dorpsgenoten Nico en Annemieke Bieleveldt.

Linksonder de prille jeugd die met een loopfiets begint.

De schilder heeft een leuke grap in de schildering verwerkt van links naar rechts zie je een lang lint waarvan je denkt dat het een buitenlandse tekst is in een afwijkend lettertype, als je verder kijkt is het een lint van wielrenners die de Silvoldse heuvelen op en afgaan.

Dorien Wagenaar
Koningin Wilhelminalaan 38
7051 AS Varsseveld
Tel.    06 1461 0326
Mail:  info@airillustraties.nl
Web:  www.airillustraties.nl

 

Was getekend: Dorien Wagenaar Air Illustraties

 

Bron: Oude IJsselstreek Vizier 27 november 2019

 

SilvoldePediA
Ulftseweg 26
7064 BD Silvolde
tel. 0315-342600 of 06-2300 3204
E-mail: robbiew52@gmail.com