foto: Roel Kleinpenning
Wat vooraf ging:
In Silvolde is een projectgroep opgericht om het dorp van muurschilderingen te laten voorzien.
22 augustus 2018 verscheen het eerste bericht in de Oude IJsselstreek Vizier met een oproep voor eigenaren van panden, waarop een muurschildering mogelijk was, om zich te melden. Verder was de projectgroep op zoek naar schilders die op vrijwillige basis in Silvolde wilden schilderen.
Sponsoring kreeg het project van de stichting Silvolde aan Zee, de stichting Silvolde Kunst en cultuur, de stichting Pak An en de gemeente Oude IJsselstreek.
De stichting Pak An leverde ook een coach als begeleiding van de groep..
www.anpakken.nl
Het pand:
Monique Besselink en Frans Zeelen wonen er sinds 2017. Het pand is geheel door Frans, die docent is aan het Ulenhof College in Doetinchem, in samenwerking met een aannemer in anderhalf jaar gerestaureerd en verbouwd. Monique heeft een eigen bedrijf, zij schrijft daarover op www.silvoldepedia.nl. Zie de link hieronder.
www.silvoldepedia.nl/index.php?monique-besselink
Voorgaande bestemming: Woonhuis familie Berkelder annex pannenfabriek.
In Sillevold was ca.1911-1937 de Silvoldsche Cement Pannenfabriek van Jan Willem Berkelder.
Hier woonden op nummer B 560
Jan Willem Berkelder 1874 met Grada Willemina Arendsen 1880
met de kinderen: Willem 1910, Arnoldus Lambertus 1901, Gerhardus Albertus 1902, Garretjen Hendrika 1904, Grada Wilhelmina 1907, Cristina 1909, Jan 1913, Hendrik 1916 en Johanna Margaretha 1921.
Op de foto: De Silvoldsche Cementpannenfabriek van Berkelder.
Links B. Berkelder, in het midden Bosman en rechts Wolfsheumer, er wordt geposeerd bij de pannenmachine.
De werkplaats van de pannenfabriek is in de jaren 80 afgebroken.
Door de ligging zo dicht aan het fietspad kreeg het huis de naam " 't Schamphuus".
Foto: Bron Wisch en zijn bewoners
Het onderwerp:
Rekening: Heemkundige vereniging Old Sillevold Jaartsveld archief.
Als onderwerp koos de projectgroep het voormalige gebruik als cementpannenfabriek en handel in portland cement.
Bert Taken maakte in zijn eigen stijl het ontwerp: tussen de geopende deuren van de pannenfabriek waarop links en rechts de reclameborden terugkomen die vroeger boven de werkplaats zaten. Tussen deze deuren is er een inkijkje in de oude fabriek en iemand die de ladder opgaat met een stapeltje dakpannen.
De kunstenaar:
Bert heeft een website waarop je alle info over hem en zijn werk kunt vinden:
De uitvoering:
29 juni 2019 Bert vertelt:
Ik ben de afgelopen week begonnen aan een muurschildering voor het project ‘Muren Gluren’ die zich tot eind dit jaar moet uitbreiden tot minstens tien muurschilderingen (van andere kunstenaars) op verschillende panden in Silvolde. De bedoeling is dat de historie van het dorp weer tot leven komt.
De muur, waar ik mee bezig ben, staat op de plek waar dakpannenfabriek Berkelder heeft gestaan van 1911-1937. Het is maar een paar honderd meter van mijn huis verwijderd, dus ik kan steeds tussendoor een uurtje werken, tot de hitte teveel wordt. De komende week voornamelijk bezig met lettertekenen op de deuren.
Kijk maar eens bij Terborgseweg 81 Silvolde
(p.s. alleen vanaf de straat is de voorstelling duidelijk. Dat is ook om nieuwsgierige kijkers op een afstandje te houden.........)
1 juli 2019 Bert vertelt:
MUURSCHILDERING dakpannenfabriek Berkelder Silvolde
Als je een beetje moe in de armen wordt...
Wat vinden jullie: moet ik doorgaan met een setje prentbriefkaarten? Of met een kalender? Of is dat als hedendaagse mondschilder helemaal achterhaald?
Genoeg voor vandaag, morgen nog het woord "Silvoldse" schilderen op de rechterdeur van de pannenfabriek.
Foto: Roel Kleinpenning
Artikel over Bert: Het Oostgelders Vizier 9 juli 2019 door Marcel van Berkum
SILVOLDE - Het muurschilderproject in Silvolde vordert gestaag. Veel inwoners zijn reuze benieuwd naar de volgende afbeelding in het dorp. Kort geleden is de derde schildering gereed gekomen. Ook deze afbeelding is weer verwant aan de historie. Op een tuinmuur schuin achter de woning op Terborgseweg 81 heeft de Terborgse kunstenaart Bert Taken een afbeelding geschilderd. In zijn eigen kenmerkende stijl maakte hij een uiterst fraaie muurschildering, die verwijst naar de geschiedenis van het pand. In vroeger jaren woonde er de familie Berkelder. In het begin van de 20e eeuw was achter het huis de "Silvoldsche Cement Pannen Fabriek" van Jan Willem Berkelder gevestigd. De afbeelding is geschilderd op een muur, die staat op de plek van de schuur waarin het bedrijf was gevestigd en in de jaren tachtig is afgebroken. Aan de hand van een foto in het archief van Old Sillevold heeft Taken een impressie gemaakt. De huidige bewoners Monique Besselink en Frans Zeelen lazen in deze krant over het muurschilderproject en namen geïnteresseerd contact op. Terborgenaar Bert Taken, die even verderop aan dezelfde weg woont, had zich opgegeven om belangeloos aan 'Muren gluren' mee te werken en door het project werden beide partijen gekoppeld. De bewoners waren meteen enthousiast over het ontwerp van Taken. Silvolde heeft er weer een muurschildering bij, die de geschiedenis van het dorp verbeeldt.
Artikel over Bert: Regio 8 3 juli 2019 door Davie Klein Gunnewiek:
Het derde muurschilderij van het project 'Muren Gluren' in Silvolde nadert zijn voltooiing. Aan de Terborgseweg is op de tuinmuur van de familie Zeelen een kunstwerk van de 'Silvoldsche Cement Pannenfabriek' aangebracht die in het verleden op deze plek heeft gestaan.
foto: REGIO8/omroep Gelderland
“Dit is geweldig’, zegt een trotse bewoner Frans Zeelen. “Een week of twee geleden was dit een vlakke muur en heb ik zelf de grondverf op de muur aangebracht. En nu twee weken later heb je een prachtig schilderij van een stukje historie uit Silvolde.” Uiteindelijk moeten er tien muurschilderijen in Silvolde verschijnen. Marcel van Berkum van het project ‘Muren Gluren’ verwacht dat het aantal nog verdubbeld zal worden. “We willen Silvolde echt op de kaart gaan zetten. Als straks de eerste fase is afgerond gaan we een document maken waarin we gaan verklaren hoe ze tot stand zijn gekomen en vooral wat het betekent.” Kunstenaar Bert Taken die de laatste hand legt aan de ‘Silvoldsche Cement Pannenfabriek’ werkt belangeloos mee en geniet van het werken aan de muurschildering. “Normaal werk ik op canvasdoeken”, zegt Taken. Ik heb een andere vertaalslag moeten maken en ben anders gaan denken. Dat vergt een andere techniek.”
Volgens van Berkum is het project ‘Muren Gluren’ uniek in de Achterhoek. “Vaak zie je dat kunstschilders zelf een initiatief opstarten en niet zoals wij met een groepje doen als enthousiaste inwoners.” Inmiddels is er een start gemaakt met een nieuwe muurschildering van een koperslager. “Deze komt op het pand van Dennis Wissink aan de Ambachtstraat”, aldus van Berkum. “Middenin in Silvolde komt nog een afbeelding van een oude fotograaf en er komt er nog een schilderij op de zijgevel van café ’t Centrum.”
Regio 8 3 juli 2019 T.V. Uitzending over Bert en het Muren gluren project:
www.regio8.nl/muurschilderijen-zetten-silvolde-op-de-kaart/nieuws/item?1137120
Artikel over Bert:
Oude IJsselstreek vizier 30 november 2018 door Marcel van Berkum
Bert Taken exposeert in eigen galerie
Terborg - "Ik ben naar alle uithoeken van de wereld gereisd en dat vind je terug in mijn recente werk", zegt Bert Taken. De Terborgse schilder/muzikant exposeert in zijn atelier schilderijen, die een boeiend en kleurrijk beeld geven van zijn reiservaringen. De expositie is komende zaterdag en zondag geopend.
Bert Taken is opgegroeid in Gaanderen. Hij ging in Utrecht natuurkunde studeren en dat was tot acht jaar geleden ook zijn woonplaats. Hij werkte lang als natuurkundedocent en reisde het land door als muzikant in bands. Ook componeerde hij muziek voor commercials, documentaires en films. "Dat ik weer in deze buurt terechtkwam is min of meer toevallig." Hij woonde in Utrecht prima, maar zocht op een gegeven moment een woonruimte met een tuin in een landelijke omgeving. Via Funda kwam hij terecht aan de Silvoldseweg in Terborg. De 65-jarige kunstenaar legde contact met de kunstenaarsscene in de omgeving en exposeerde in de DRU. Hij hield onder meer een voordracht over de muziekstijl exotica in het kunstenaarscafé in Aalten en stelde enkele compilatie-albums samen. Ook vormt hij met dichter/beeldhouwer Piet Post het Terborgse creatief collectief Kunstrijders. Voor Terborg 600 jaar Stad heeft Bert ideeën ingediend, die tot de verbeelding spreken en volgend jaar ongetwijfeld te zien zijn in het centrum van het feestelijk stadje.
Heerlijk
De witte Terborgse stadsboerderij met de verheven titel 'De Heerlijkheid van Wisch' herbergt behalve het woonhuis een knusse expositieruimte. Bij binnenkomst wordt de bezoeker getroffen door een bonte verzameling schilderijen met een bijzondere techniek. "Ik ben de afgelopen maanden vooral fanatiek bezig geweest met experimenteren met verschillende technieken en heb nu wel mijn stijl gevonden. Muziek maken is daardoor wat op de achtergrond geraakt."
Balans
Bert noemt zijn huidige werk een balans tussen grafisch schilderen en penseeltekenen. Het komt tot uiting in kleurige vlakken waarin de accenten met de penseel zijn aangebracht. De tientallen tentoongestelde schilderijen zijn het werk van enkele maanden. "Ik bekeek oude reisfoto's, plakte er mijn herinneringen aan en een huidige interpretatie en zo zijn de schilderijen ontstaan." De argeloze beschouwer maakt aan de hand van de afbeeldingen samen met de schilder een heerlijke wereldreis, waarin duidelijk ook de hobby muziek van Bert te zien is. Herkenbaar en bijzonder afgebeeld zijn bijvoorbeeld een streetparade in New Orleans en orkesten in Cuba en andere landen in Latijns-Amerika. Ook ouder werk van Bert is in de expositie te bekijken.
Galerie 'De Heerlijkheid van Wisch' is gevestigd aan de Silvoldseweg 30 in Terborg.
Bert Taken
Galerie ‘De Heerlijkheid van Wisch’
Silvoldseweg 30
7061DR Terborg
The Netherlands
T: 0031 6 49624549
M: heerlijkheidvanwisch@gmail.com
W: www.berttaken.nl
.