Muurschilderingen in Silvolde Thea Zweerink

Bron: Oude IJsselstreek Vizier door Marcel van Berkum di 1 jun 2021

Silvolde - Sinds afgelopen vrijdag is Silvolde opnieuw een muurschildering rijker. Deze keer wel een heel bijzondere. Niet één maar twee panelen en niet op de gevel van een pand maar in de nissen van de muur aan het Claraplein.

Het was wethouder Janine Kock die samen met de Varsseveldse kunstenares Thea Zweerink de kunstwerken onthulde. De panelen achter plexiglas verbeelden de rol van de nonnen in het onderwijs in het dorp. Midden in Silvolde stond een karakteristiek klooster, dat in 1867 in gebruik werd genomen en in 1983 is gesloopt. Op de naastgelegen jongens- en meisjesscholen werd les gegeven door de zusters van de orde van de heilige Clara. Veel oudere Silvoldenaren hebben dierbare herinneringen aan hun schooltijd en aan de lesgevende nonnen. Op de twee panelen zijn de nonnen Casimira en Silvestrine afgebeeld met leerlingen. Met name deze beide zusters waren geliefd bij de Silvoldse kinderen en hebben een onuitwisbare indruk achtergelaten. Nu Thea Zweerink de herinnering tastbaar heeft gemaakt zullen ongetwijfeld weer veel verhalen boven komen bij oud-leerlingen.

Plein

Het Claraplein aan de Pr. Bernhardstraat ontstond na afbraak van het pand van bakkerij Heiming. In 1990 kreeg het de huidige vorm naar een ontwerp van de Silvoldse kunstenares Iet Harbers. Aan de rand van het plein kwam het fraaie bronzen beeld van een non te staan, dat is gemaakt door oud-Silvoldenaar Casper ter Heerdt. In de achterwand van het plein zijn vanaf het begin twee nissen gecreëerd met een bankje.


De projectgroep Muren Gluren vond het een uitdaging om hier toepasselijke muurschilderingen te laten aanbrengen. Thea Zweerink kreeg de vrije hand en ging ermee aan de slag. De Varsseveldse ging zich verdiepen in de historie van de plek. “Geschiedenis heeft altijd mijn fascinatie gehad. Gecombineerd met het feit, dat ik vaak mensen schilder en met name portretten, kom je uit bij het klooster, de school en de nonnen.” Ze heeft de afbeeldingen ontworpen aan de hand van foto’s en filmmateriaal. “Ik heb me terdege en langdurig ingelezen om tot een ontwerp te komen. Ik ben zelf niet katholiek en vind dat een klooster iets mysterieus heeft. ik kan mij niet voorstellen dat je non wordt. Het is voor mij een andere wereld.” Thea ging de uitdaging aan en het resultaat is sfeervol en toepasselijk.

“Het was niet toegestaan om direct op de muur in de nissen te schilderen. Toen was de vraag hoe ik dan te werk zou gaan. Welke ondergrond en welke verf?” Het werd schilderen met acrylverf op platen van kunststof. Totaal heeft Thea een half jaar aan de Silvoldse nonnen geschilderd. “Toen ik klaar was kwam de vraag op of ik het moest vernissen en waarmee. Daarover heb ik contact opgenomen met de leverancier van de verf.” Ter bescherming is plexiglas geplaatst voor de schilderijen.

Voor Muren Gluren volgt nog één muurschildering en dan is het project (voorlopig) klaar.

SilvoldePediA
Ulftseweg 26
7064 BD Silvolde
tel. 0315-342600 of 06-2300 3204
E-mail: robbiew52@gmail.com