Oosterlicht

verbonden lichtstralen

Foto: Henk van Raaij

Oosterlicht 2020 verbindt de hele Achterhoek

Regio - Op 19 december wordt voor de 5de keer het Oosterlicht ‘ontstoken’. Waar de magische lichtstralen voorgaande jaren alleen in de gemeenten Oude IJsselstreek en Doetinchem te zien waren, wordt het project dit jaar met behulp van het Cultuur- en Erfgoedpact Achterhoek uitgebreid naar negen Achterhoekse gemeenten. In totaal gaan er dit jaar 23 lichtbundels aan. 

Oosterlicht is een initiatief van Hans van den Hurk waarbij in de donkere winterperiode lichtstralen worden geplaatst in de regio die met elkaar verbonden worden in de lucht: het verbindend licht. In iedere gemeente staat vanaf 19 december minstens één lichtbundel te schijnen. In totaal zullen er dit jaar 23 lichtbundels aan gaan, waarvan één zelfs over de grens in Duitsland. Hiermee worden de Achterhoekse gemeenten deze winter figuurlijk met elkaar verbonden. Inwoners en bezoekers kunnen zich in de hele Achterhoek laten verwonderen door deze prachtige schijnsels die het Achterhoeks hemelgewelf doorkruisen. Vanaf 19 december tot 6 januari is het Oosterlicht dagelijks te zien van 17.00-23.00 uur. Op 24, 25 en 31 december gaat het lichtspektakel door tot 2.00 uur ’s nachts.

Hans van den Hurk

Hans verlichtte al zo’n vijftien jaar rond de jaarwisseling de toren van de Mauritiuskerk in Silvolde. Elk jaar was het weer anders, hij zocht telkens een nieuwe uitdaging. Geïnspireerd door het noorderlicht bedacht hij het Oosterlicht. Hij kreeg enthousiaste medestanders en in het eerste jaar werden er vier grote lampen met xenonverlichting geplaatst in Silvolde, Etten, Terborg en Ulft. Vanaf dat moment is het initiatief steeds verder gegroeid en hebben steeds meer ondernemers/locaties zich aangesloten bij het project. Op die manier verbreidt het Oosterlicht zich al jaren als een verlichtende olievlek en verbindt het steeds grotere delen van de regio. 

Verbinding Achterhoek

 Met behulp van het Cultuur- en Erfgoedpact Achterhoek wordt het initiatief nu uitgebreid naar 9 Achterhoekse gemeenten (Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doesburg, Doetinchem, Montferland, Oost Gelre, Oude IJsselstreek en Winterswijk). In een tijd waarin fysieke verbindingen en ontmoetingen letterlijk worden beperkt, slaat het Cultuur- en Erfgoedpact Achterhoek een stralende lichtbrug tussen de inwoners van de Achterhoek. In de komende jaren kunnen steeds meer locaties aanhaken bij het project en kan het Oosterlicht zich blijvend uitbreiden. De projectuitvoering is voor rekening van cultuurcoalitiepartner DRU Industriepark.

Stil lichtvuurwerk

Een nieuw onderdeel dit jaar is een stille vuurwerkshow in de oudjaarsnacht die wordt vertoond bij zorgcentrum De Schuylenburgh in Silvolde. Nu het vuurwerkverbod van kracht is, is dit stille alternatief bedacht om de hulpverleners in de zorg en inwoners van het centrum een prachtig lichtspektakel aan te bieden. Met ondersteuning van het Cultuur- en Erfgoedpact wordt deze lichtshow gestreamd, zodat alle inwoners van de Achterhoek op oudjaarsavond in hun huiskamer kunnen genieten van dit prachtige spektakel. Ter afsluiting van een somber jaar, maar vooral met het vooruitzicht op een jaar vol licht en hoop.  

=============================================================

Bron: Oude IJsselstreek Vizier 4 december 2019 door Marcel van Berkum

Elf lichtstralen komen straks samen

Tien machtige lichtstralen uit evenzovele plaatsen beschijnen weer, evenals vorig jaar rond de jaarwisseling, de nachtelijke hemel boven Oude IJsselstreek. Nieuw is dit jaar een extra elfde lichtstraal, die naast De Fakkel op het DRU Industriepark recht omhoog schijnt en waar het schijnsel samenkomt om het thema 'Verbinding' te verbeelden.

SILVOLDE – Voor het vierde jaar in successie zal het spraakmakende Oosterlicht weer stralen van zaterdag 15 december tot Driekoningen op 6 januari. Een paar maanden van tevoren pakt initiatiefnemer Hans van den Hurk het idee weer op en dan gaat het snel. Zonder uitzondering zijn de deelnemers enthousiast als de plannen concreet worden. De Silvoldse ondernemer zit vol ideeën en bedacht voor dit jaar weer een extra dimensie aan het verschijnsel. Vorig jaar scheen de Silvoldse straal recht omhoog en boven Silvolde kwam de andere verlichting samen om de verbinding te laten zien. Dat was gedaan, omdat vanuit Silvolde het initiatief vandaan is gekomen, maar als middelpunt is het niet logisch. Hans verklaart: "Volgens mijn berekening ligt het middelpunt van de stralen in Bontebrug. Daarom leek het me logischer om het naar het naastgelegen DRU Industriepark te verhuizen, omdat dat tevens een cultureel middelpunt is." Samen met oud-burgemeester Hans Albers ging Van den Hurk in overleg met de diverse spelers op die locatie. Iedereen was enthousiast, maar de kosten bleken niet alleen op te brengen. De oplossing zat niet in de individualiteit, maar in de gezamenlijkheid. Nu worden de kosten voor de verlichting gedragen door partijen op het DRU-terrein gezamenlijk.

Vanuit De Fakkel

In de fantasie van Van den Hurk zou het licht uit schoorsteen De Fakkel moeten schijnen. Om de loodzware installatie bovenin de schoorsteen te takelen en dan ook nog bereikbaar te zijn voor onderhoud bleek onhaalbaar. Een proef om vanaf de bodem van de schoorsteen naar boven te schijnen leverde slechts een zwak schijnsel op. De lamp wordt daarom naast De Fakkel geplaatst, zodat de contouren nog goed zijn te zien.
Volgens de Silvoldenaar, die in Sinderen woont, heeft hij onderhand met het Oosterlicht bereikt wat hij oorspronkelijk met het idee heeft beoogd. Hij is dit jaar ook niet actief op zoek gegaan naar uitbreiding van het aantal deelnemende kernen. Netterden en Westendorp zijn nog steeds hevig geïnteresseerd om mee te doen, maar daar blijkt geen financiële basis te zijn. Omdat het licht grenzeloos is zou een verbinding met Anholt geweldig zijn, maar die toenadering heeft tot nu toe niet tot resultaat geleid.

Ideeënman Hans weet voor de realisatie van zijn plannen velen te enthousiasmeren. "Het is niet zomaar een knop omdraaien. Harry de Kort en Jasper Hulst passen een bestaand belichtingsprogramma aan."

===============================================================

Door Miriam Szalata voor  de Gelderse Post Oude IJsselstreek 19 december 2018.

Silvolde. Het Oosterlicht straalt weer. Van 15 december tot Drie Koningen op 6 januari zenden lampen vanuit negen kernen een lichtstraal het luchtruim in.

Tot kerstavond gaan de stralen recht de lucht in om het unieke van elke kern te benadrukken. Daarna buigen er acht af richting Silvolde waar de lamp in een verticale stand blijft. Die vormt het middelpunt van de piramide van verbonden lichtstralen. Op 1 januari gaan de lichtstralen weer uitelkaar", vertelt initiatiefnemer Hans van den Hurk. Hij heeft het Oosterlicht nu voor het derde achtereenvolgende jaar georganiseerd. Twee winters geleden is het initiatief spontaan ontstaan. Van den Hurk, die jarenlang de kerk in Silvolde in het licht had gezet, kreeg vanuit Terborg de vraag of hij dat daar ook wilde doen. "Toen heb ik gezegd: nee, maar ik wil wel met licht de plaatsen met elkaar verbinden. We zijn gaan zoeken naar met welke lampen dat kan en de filosofie is gegroeid: we willen verbindend en grensoverschrijdend zijn".
Een gedachte die aanspreekt. Sinds het Oosterlicht voor het eerst straalde, is het aantal deelnemende kernen gegroeid. Het begon met lichtbundels vanuit Etten, Terborg, Ulft en Silvolde. Vorig jaar deden Varsseveld, Gaanderen en Megchelen mee. Dit jaar is Varsselder erbij gekomen.

Ook plaatst Van den Hurk een lamp bij zijn huis op de grens van Silvolde en Sinderen, waardoor het totale aantal op negen uitkomt. Gaanderen is de enige deelnemende plaats die in de gemeente Doetinchem ligt. Van den Hurk: "Ik kreeg vorig jaar vanuit Gaanderen een telefoontje: wij mogen zeker niet meedoen. Ik zei : " natuurlijk wel, dit raakt precies de filosofie. Je moet meedoen".
Omdat de afstand tussen de verschillende locaties groot is, zal niet overal en altijd de pramide te herkennen zijn. Maar dat is ook niet waar het omgaat, geeft Van den Hurk aan, "Het gaat om symboliek van de verbinding. Ook al zie je maar een lichtstraal, weten wat de filosofie is, is al voldoende".
Waar houdt de groei van het aantal deelnemers op? Hans van den Hurk lacht. Ïn het eerste jaar is al gezegd: we laten dit uit de hand lopen. Er is vanuit nog meer kernen belangstelling om volgend jaar mee te doen.
 

 

SilvoldePediA
Hoofdstraat 85
7061 CH Terborg
E-mail: robbiew52@gmail.com