bron foto: Uit artikel Stichting Intermobiel
Rolstoeldansen is plezier voor twee
Bron: Gelderse Post Oude IJsselstreek 26 mrt 2024
SILVOLDE - Met Pasen kun je natuurlijk eieren verven en verstoppen. Je kunt ook gaan dansen. In Amstelveen is drie dagen lang Dutch Para Dance 2024, een groot internationaal dansspektakel voor honderden rolstoeldansers uit de hele wereld. Peggy Weijers uit Silvolde is één van de kansrijke deelnemers.
Door Marcel van Berkum
Peggy Weijers moet zich noodgedwongen voortbewegen in een handrolstoel. Het betekent niet dat ze bij de pakken neerzit. Binnen haar mogelijkheden zoekt ze afleiding in allerlei activiteiten. In het verleden deed ze zelfs aan topsport en maakte deel uit van het Nederlands team rolstoelbadminton. Tegenwoordig zingt ze in het koor The Voices in Etten. Daarnaast is ze ook een fervent danseres. Rolstoeldanseres welteverstaan.
Dystrofie
De 56-jarige Peggy is geboren in het Limburgse Venray en verhuisde in haar jeugd naar her en der totdat ze in de Achterhoek terechtkwam. Ze ontmoette Silvoldenaar Willy Weijers en het stel ging zich settelen in Silvolde. “25 jaar geleden werkte ik bij de Edah. Ik verstapte me en verstuikte enkele botjes in mijn voet. Het deed meteen onnoemelijk pijn, die maar niet verdween, maar de oorzaak was lang onduidelijk. Maanden later werd posttraumatische dystrofie - ook wel CPR of Complex Regionaal Pijn Syndroom - vastgesteld.” Een op het eerste gezicht onschuldige misstap heeft de rest van haar leven bepaald. “Ik heb nog constant veel pijn in mijn rechtervoet en moet heel erg voorzichtig zijn dat ik me niet stoot. Daarom zit ik buitenhuis noodgedwongen in een rolstoel. Ik heb een bepaalde vorm die niet geneest.” Tijdens haar revalidatie kwam ze in contact met rolstoelbadminton. Ze ging fanatiek trainen en wedstrijden spelen. Ze reeg de successen aaneen. “Ik had weinig talent maar door mijn fanatisme kwam ik een heel eind.” Peggy speelde enkel- en dubbelspel en werd al snel opgenomen in het Nederlands team. Ze werd Nederlands kampioen in haar klasse en nam ook regelmatig met succes deel aan toernooien in het buitenland. In 2007 werd ze uitgezonden naar het wereldkampioenschap in Bangkok, Thailand.
Vroeger in de Joy
Sinds kort doet ze aan rolstoeldansen. “Een paar jaar geleden zag ik hierover een boeiende uitzending op tv die me enthousiast maakte. Ik heb altijd van dansen gehouden. Toen ik nog niet in een rolstoel zat was ik altijd als eerste op de dansvloer te vinden. De Joy in Ulft was hiervoor toen een prima uitgaansgelegenheid.” Ze kreeg er onnoemelijk veel zin in en oriënteerde zich over de mogelijkheden in de omgeving. Peggy is lid van de stichting Wheels for Dancing en oefent wekelijks in het Dorpshuis in Braamt. Ze ging een duo vormen met Veronique ten Brink uit Braamt, die in een elektrische rolstoel danst. Daarnaast neemt het danspaar privéles in Baarn van een trainer, die gespecialiseerd is in hun klasse. Peggy kreeg al snel succes en in 2022 werd ze met partner Veronique Nederlands kampioen in hun klasse met duo standaard (ballroom) en Latin dans. “Vorig jaar was ik met de NK op vakantie, maar dat zal me niet meer gebeuren. In oktober is weer het NK en dan gaan we ervoor.”
Dutch Para Dance 2024
In het paasweekend is ze te vinden in Amstelveen. De SRN, Stichting Rolstoeldansen Nederland, organiseert Dutch Para Dance 2024. Het is het grootste rolstoeldansevenement ter wereld met meer dan 200 deelnemers uit ruim 20 landen. Peggy heeft er onnoemelijk veel zin in. “Het is mooi om ons te meten met buitenlandse tegenstanders. Vooraf ben ik wel gespannen, maar eenmaal op de dansvloer heb ik er geen last meer van. Dat komt nog uit mijn badmintontijd. Op zaterdag dansen we Latin en zondags standaard (ballroom).”
Peggy is momenteel ‘in between jobs’. Ze heeft net een cursus budgetcoach gevolgd en hoopt als zodanig aan de slag te gaan. Zij wil nog wel het volgende kwijt: “Ik voel me niet gehandicapt. Als je in een rolstoel zit krijg je veel bekijks. Mensen zien mij zitten en denken dan ook dat je geestelijk iets mankeert. Ik beweeg me in een rolstoel voort maar voor de rest ben ik niet anders. Binnen mijn mogelijkheden kan ik veel.”