Foto: Kick Oort
Door Marcel van Berkum voor Oude IJsselstreek Vizier 11 - 08 - 2021
We gingen vaak hutten bouwen op de Holtplaats. Daar lagen bomen te drogen en het was een ideale speelplek.' Beeldend kunstenaar Peter Colstee groeide op aan de Thorbeckestraat in Silvolde. Hij woont al jaren in Arnhem, maar heeft nog goede herinneringen aan zijn jeugd in Silvolde. Inmiddels is hij een gerespecteerd kunstenaar en zijn werk is momenteel te zien in de DRU.
Silvolde - Het gezin Colstee verhuisde in 1965 van Winterswijk naar Silvolde. Peter was vijf jaar en één van vijf kinderen. Hij herinnert zich de jaren op lagere school De Drie Linden nog goed en met name meester Wolsink. "Hij vertelde toen al over windenergie en dergelijke. Hij was zijn tijd vooruit. Omdat ik het nu nog weet heeft het indruk gemaakt. Al op de lagere school wilde ik leraar worden." Tekenen en schilderen deed hij met plezier en hij ging een cursus volgen bij Irene van Seventer in 't Pakhuus. Na De Drie Linden ging Peter naar Isala. In beeldende vorming kreeg hij les van Jan Verheijen. "Ik was geen bijzonder opvallende leerling". Wel was er in 2005, bij het 35-jarig bestaan van Isala, werk van hem te zien.
Na de havo ging Colstee naar de Pedagogische Academie Kleywegt In Doetinchem. Hij wilde nog steeds voor de klas staan. Na het behalen van zijn bul moest hij in militaire dienst. Het was het laatste jaar van de dienstplicht en de structuur ontbrak. De soldaat kon na zes weken weer vertrekken. Hij besloot tot een opleiding in de beeldende kunst, maar was te laat om zich aan te melden voor zijn eerste keus, de academie in Arnhem. Gelukkig kon hij nog wel in Kampen terecht. Achteraf pakte dat uitstekend uit. "Kampen is een mooi historisch stadje en de opleiding was vrij en open. In de school kon iedere leerling zijn eigen atelier inrichten en de spullen laten staan."
Jeugdherinnering
Peter ging in Arnhem wonen en werd professioneel kunstenaar. Hij exposeert regelmatig, maar het was niet altijd makkelijk om van zijn beroep te leven. Daarnaast werkte hij een tijd als invalkracht in het onderwijs en was jaren medewerker in de buitenschoolse opvang. Hij verliet Silvolde op 22-jarige leeftijd, maar komt er nog wel op familiebezoek. "Mijn eerste gedachte over Silvolde is die van een ruim en open dorp waar het licht is, omdat in mijn herinnering altijd de zon schijnt en het zomer is. En dat vind ik niet slecht als jeugdherinnering."
Zijn werk is erg divers, portretten en stillevens meestal acryl op linnen. Ze zijn realistisch met een verrassende wending naar het abstracte. Zo creëert hij zijn eigen werkelijkheid.
Galerie bij de Boeken: Peter Colstee en zijn werkelijkheid
Bron: de ulftse Krant 5 juli 201
De in Winterswijk geboren, vervolgens in Silvolde opgegroeide en in Arnhem momenteel woonachtige kunstenaar Peter Colstee exposeert van 5 juli tot en met 29 augustus 2021 zijn schilderijen in de galerie op het DRU Industriepark in Ulft.
Zijn opleiding genoot hij op de christelijke kunstacademie in Kampen. Voor zijn geaardheid een opmerkelijke keuze. Hij maakte na zijn studietijd naam met zijn portretten van jonge mannen. Bij deze portretten staat de schoonheid steeds voorop.
Voor de galerie is een overzichtsexpositie samengesteld met werken van de laatste 10 jaar. Daarmee wordt inzichtelijk zijn zoektocht naar de werkelijkheid, die wisselende ontwikkelingen kent. Het proces houdt in een steeds dichter bij zijn eigen werkelijkheid te komen.
Opvallend is zijn technische perfectie, zonder daarbij zijn schoonheidsidealen geweld aan te doen. Aan deze idealen moeten al zijn portretten en stillevens voldoen. Alles wat deze idealen ondermijnt wordt verwijderd. Soms verdwijnen delen van zijn oorspronkelijke voorstelling of worden ondergeschikt gemaakt. Er blijven vaak summiere details over. In werkelijkheid creeërt hij een eigen realiteit. De voorstelling blijft voor iedereen herkenbaar, maar werkt tegelijkertijd vervreemdend. Vormen en kleurvakken vormen samen een uitgebalanceerde compositie en zorgen voor een evenwichtig totaalbeeld. Chaos kent Colstee in zijn werk niet. Hij komt ondanks de verwijzing naar de klassieke meesters tot een eigen vormentaal. Deze bestaat uit een minimalistische weergave. Elke opsmuk ontbreekt, daardoor wordt de aandacht van de toeschouwer gericht op de door hem beleefde werkelijkheid. Zijn realistische voorstellingen zijn in werkelijkheid zijn kijk op personen of op voorwerpen geworden, oftewel een realiteit die hij mooi ervaart. De dagelijkse werkelijkheid wordt daardoor bijzonder gemaakt. Uniek zoals Peter deze voelt.
De werkelijkheid wordt teruggebracht tot fragmenten, tot uitsnijdingen. Het zijn verstilde momentopnames geworden, de onderwerpen zijn op zichzelf teruggeworpen en vaak gesitueerd tegen een lege, in ieder geval rustige achtergrond. De ontstane stilte, gevangen in een bepaalde situatie is sfeerbepalend. Rust en harmonie gaan samen en ook de fijnzinnigheid is toonbepalend. De kleuren spelen een belangrijke rol door hun ingetogen karakter. Ze zijn nooit schreeuwend. Ze bevorderen juist de rust in de voorstelling. In zijn stillevens is vaak een prachtig spel tussen lijnen en vlakken. Zo worden de ranke poten van tafeltjes in een opvallend en afwijkend perspectief gezet. Colstee speelt met de werkelijkheid. Bij zijn portretten zijn de priemende ogen opvallend. De vraag waar ze naar kijken of wat hen bezighoudt blijft onbeantwoord.