Peter Schreuter

Foto: Roel Kleinpenning

Vastgoedbeurs ging op de valreep door

wo 26 jan 2022 door Marcel van Berkum voor Geldersche Post

SILVOLDE - Ook voor organisatiebureaus zijn het, zoals bekend, barre tijden. Vanwege de restricties lukt het maar niet om grootschalige evenementen te laten plaatsvinden. De PROVADA, de megagrote vastgoedbeurs, kon eind oktober nog wel worden gehouden in de RAI. “Ik heb geluk gehad”, beaamt directeur Peter Schreuter uit Silvolde.

Peter Schreuter en zijn team organiseren één evenement in het jaar: de PROVADA, Professionele Vastgoed Dagen. Het is het jaarlijkse ontmoetingspunt voor de vastgoedbranche. Tijdens drie beursdagen in de RAI in Amsterdam treffen onder anderen ontwikkelaars, beleggers, financiers, woningcorporaties en gemeenten elkaar om te netwerken. Uitsluitend de landelijk grootste organisaties op dit gebied presenteren zich. Bezoekers kunnen in drie hallen meer dan 250 stands bezoeken en lezingen en demonstraties bijwonen. Algemeen directeur en eigenaar van PROVADA bv, dat is gevestigd in Nieuwegein, is sinds 2019 Peter Schreuter. In dat jaar nam de Silvoldenaar het bedrijf over nadat hij er sinds 2006 werkzaam was.

“Ik werkte bij een uitgever van publicaties over vastgoed en reisde langs beurzen in binnen- en buitenland. Op de eerste PROVADA stond ik zelfs met een stand. Die eerste beurs was direct een succes. Ik zag de potentie en ben erop in gesprongen.”
Peter komt vlot uit zijn woorden, heeft een meeslepend enthousiasme en een niet-aflatende inzet. Zijn eigen netwerk omvat de allerhoogste bazen van grote concerns en instellingen. De 51-jarige Silvoldenaar benadrukt dat zijn succes vooral te danken is aan persoonlijk contact. “Ik ken al mijn klanten in eigen persoon”. Hij bezoekt zijn relaties regelmatig en werkweken van meer dan 70 uur zijn normaal. Autorijden is een passie en in zijn elektrische Porsche Taycan toert hij door het land.

Aanbetaling
De PROVADA heeft een vaste kern van standhouders. Een plaats op de beurs is gewild, maar niet iedere onderneming is in de ogen van Schreuter geschikt. Ieder jaar is er een ander thema en het bevreemdt niet dat duurzaamheid de laatste jaren hoog scoort. Door de coronamaatregelen kon de PROVADA in 2020 voor het eerst in haar bestaan niet doorgaan. Als je maar één evenement in het jaar organiseert, lijkt dat een flinke financiële strop. “Aan het begin van 2020 dachten we al dat het niet goed ging komen en dat bleek. We hebben er direct op ingespeeld door online events te houden. Ik heb een les geleerd van die periode. Het is de truc om constant in beeld te blijven bij je klanten. Fysiek ging dat niet, maar ik heb zelf al mijn relaties gebeld en gezegd: jullie hebben al betaald voor dit jaar. Ik betaal de helft van het bedrag terug en de andere helft hou ik als aanbetaling voor volgend jaar. Dat was voor niemand een probleem.”

Slapen
Afgelopen jaar was het opnieuw billen knijpen en uiteindelijk kon de beurs na schuiven met de datum in oktober doorgaan. Op de valreep, want enkele weken later mocht het niet meer. “Tijdens de beurs heb ik een hotelkamer in Amsterdam, maar rustig slapen lukt niet. Soms rij ik midden in de nacht nog naar Silvolde en slaap thuis een paar uur. In alle vroegte ga ik dan weer naar de RAI.
Peter Schreuter woont met zijn gezin nu veertien jaar met plezier in Silvolde. “Ik heb bewust met veel sociale activiteiten meegedaan en dan is Silvolde een uniek en waanzinnig leuk dorp.” Toch is het plan binnenkort de Achterhoek te verlaten. Hij groeide op ‘aan zee’. Die regio blijft trekken en het wordt dan ‘terug naar de kust’.

SilvoldePediA
Ulftseweg 26
7064 BD Silvolde
tel. 0315-342600 of 06-2300 3204
E-mail: robbiew52@gmail.com