Pragt Produkties

Martin Pragt

Ulftseweg 40
7064 BD Silvolde
T 03 15 34 08 70                                  
M 06 53 85 29 91
www.mh.pragt@kpnmail.nl

foto:  Ronald Falke
door: Robbie Wolters

Martin Pragt is in 1955 geboren in Hoogezand Sappemeer en volgde de havo in Emmeloord. In 1979 ging hij studeren aan de Academie voor Expressie door Woord en Gebaar in Utrecht en er ook wonen. Daar leerde hij zijn echtgenote Rita kennen. Martin en Rita woonden in Utrecht in de Betonbuurt en toen hun oudste dochter geboren werd gingen ze op zoek naar een rustige woonplek. Ze huurden in Silvolde de etage boven de bloemenwinkel van Kees Hagen aan Markt 11, in het pand waar nu Bakkerij ten Have gevestigd is.

Na zijn studie ging hij mee op sollicitatie met een vriend, die de rol van Pino wilde spelen in Sesamstraat. Martin nam de rol van Tommy op zich. De auditie werd gefilmd en ze werden beiden aangenomen voor één seizoen. Hierna trok hij één tv-seizoen met André van Duin door het land voor de opnames van de Dik Voormekaar Show en speelde Harry Nak. In 1981 gaf hij les als drama docent aan het middelbaar sociaal onderwijs in Berg en Dal en Utrecht. Van 1982 tot 1997 werkte Martin als stagebegeleider en ontwikkelaar van lesprogramma’s op de ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem. Het acteren verdween naar de achtergrond. Naast zijn werk startte hij begin jaren negentig met Frans Miggelbrink het theaterduo Man of Man en zij trekken met straattheater circa 10 jaar door het hele land.

Vanaf 1997 is Martin zelfstandig ondernemer met acteerwerk en communicatietrainingen voor bedrijven en instanties. Bij het begin van de crisis in 2008 schoolt hij om tot docent ervaringsdeskundigheid in armoede en sociale uitsluiting. Hij leert bijvoorbeeld personen, die onder het bestaansminimum leven, inzicht te krijgen in hun situatie om zo mensen te ondersteunen om een beter bestaan op te bouwen. Hij noemt dat dankbaar werk.

Beeld plaatsen in Terborg op 2 januari 2021

 

Schilderen, tekenen en beeldhouwen lopen als een rode draad door zijn leven. Hij was lid van kunstenaarsnetwerk het web en nam de afgelopen jaren deel aan de kunstroute in Hummelo. Hij schreef voor de Gelderse Post artikelen over diverse onderwerpen en tegenwoordig zo nu en dan voor de Gelderlander.

Hij is voorstander van een basisinkomen waarbij loon en arbeid van elkaar gescheiden worden. Bij de hogere inkomens is dat al in de vorm van bonussen, bij de lagere inkomens zal het noodzaak worden. Door de steeds verdergaande automatisering gaan er op termijn steeds meer banen bij de lagere inkomens verdwijnen.

Hij ergert zich aan een typisch Achterhoeks gebruik: de groepsvorming. Bij een bruiloft staat de groepsindeling al op tafel, de buurt, de collega’s, de familie, de vrienden enz. Carnaval en kermis worden veel in groepen gevierd. Het is moeilijk om als buitenstaander tussen deze groepen te komen en anderen te leren kennen.

01-05-2018

12-07-2018  Martin heeft een vaste aanstelling gekregen bij ROC Zadkine.

Martin werd in 2020 trouwambtenaar bij de gemeente Oude IJsselstreek.


 

 

back top

SilvoldePediA
Hoofdstraat 85
7061 CH Terborg
E-mail: robbiew52@gmail.com