Dierenparkje De Schuylhut bouwt volière

Foto: Roel Kleinpenning.
Op de foto van links naar rechts de vrijwilligers: Wim van Niersen, Jos ter Horst, Henk Stevering, Fons Smeenk, Theo Mijnen en Jozef Oostveen.

Door Marcel van Berkum voor Oude IJsselstreek Vizier 14 augustus 2019

De Schuylhut bouwt aan grote volière

Uitbreiding Silvolds dierenparkje

De Schuylhut, het populaire dierenparkje bij zorgcentrum De Schuylenburg in Silvolde, wordt uitgebreid met een imposante volière. Een tiental vrijwilligers is al enkele weken in de weer met de bouw en het is de bedoeling dat de opening begin oktober plaatsvindt.

SILVOLDE - "Alles komt mooi samen", zegt Egbert Hermsen. De secretaris van de stichting De Schuylhut en oud-directeur van het zorgcentrum doelt op financiële bijdragen van SAM De Goede Doelen Winkel, stichting Vrienden van de Schuylenburg en een forse onverwachte particuliere schenking. Een totaal bedrag van zo'n 15.000 euro, dat een aanpassing van het dierenpark mogelijk maakt. "Een volière was al lang een wens", vertelt Fons Smeenk. Hij is de ontwerper van de volière. De vogelliefhebber houdt zelf kanaries en weet waaraan de faciliteit moet voldoen. Fons wil het liever zo niet genoemd, maar hij geeft wel degelijk leiding aan de werkzaamheden. "We hebben een standaard bouwpakket gekocht en dat passen we aan onze eisen aan." Begin juli is het beton gestort en sindsdien zijn tien vrijwilligers aan de gang met timmeren, zagen en boren. Fons: "Het zijn personen met verschillende achtergronden, maar allemaal handige jongens." De Schuylhut koestert het open karakter. Kinderen kunnen zich tussen de geiten, schapen, eenden en kippen begeven. Ook naar de volière wordt een speciaal wandelpad aangelegd zodat de bezoekers de vogels van dichtbij kunnen bekijken.

Hertenkamp

De Schuylhut bestaat in de huidige opstelling tien jaar. Je kunt stellen dat het de opvolger is van het hertenkamp, dat in 1994 moest wijken voor de uitbreiding met aanleunwoningen van het zorgcentrum. Mede door een huis-aan-huis actie kwam er een nieuw park, dat een tiental jaren later weer weg moest voor de nieuwbouw van De Schuylenburg. Velen waren het er over eens dat een dierenparkje wel degelijk een functie, met name voor de jeugd, had. In april 2011 vond de feestelijke opening plaats op de huidige locatie tussen De Schuylenburg en de parkeerplaats bij het Isala college.

Controle

"Gelukkig hebben we in al die jaren nooit te maken gehad met excessen of baldadigheden", zegt Hermsen. Er is dan ook veel sociale controle door de omwonenden. Tweemaal daags worden de dieren gevoerd door een vrijwilliger en er is voortdurend inspectie op de gezondheid van de dieren, vertelt Jozef Oostveen, gepensioneerd dierenarts en voorzitter van stichting De Schuylhut. Ook de toestellen in het speeltuintje worden regelmatig gecontroleerd. De Schuylhut is een typisch voorbeeld van een succesvolle activiteit, waarvan het voortbestaan geheel wordt gedragen door vrijwilligers op bestuurlijk en uitvoerend niveau. Duizenden bezoekers uit Silvolde en wijde omgeving beleven jaarlijks veel plezier aan het park, dat door de volière nog meer elan krijgt. De Silvoldse kunstenares Evelien Jorna zal het inwendige passend beschilderen.

===============================================================

Opening ruime volière in dierenparkje De Schuylhut

Zaterdagochtend 19 oktober 2019 vanaf 10.00 uur is de opening bij zorgcentrum De Schuylenburg.

Betsy ten Brink en Egbert Hermsen

   

Betsy ten Brink en Jozef Oostveen

 

Betsie ten Brink, bewoonster van De Heuve, verricht de opening.

SILVOLDE - De uitbreiding van het parkje met een volière is mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van SAM De Goede Doelen Winkel, stichting Vrienden van de Schuylenburg en een particuliere schenking. Hiermee ging een langgekoesterde wens in vervulling. Fons Smeenk gaf leiding aan een tiental fanatieke vrijwilligers, die vanaf juli in de weer zijn geweest met de bouw van de imposante vogelbehuizing. De gevleugelde bewoners komen uit schenkingen van Silvoldse vogelliefhebbers, die de volière blijvend onderhouden.
De Schuylhut, tussen De Schuylenburg en de parkeerplaats bij het Isala college, heeft een open karakter. Kinderen kunnen zich tussen de geiten, schapen, eenden en kippen begeven. Ook naar de volière is een wandelpad aangelegd om de grote variatie vogels van dichtbij te bekijken.
Twaalf vrijwilligers zorgen voor onderhoud en exploitatie van dierenpark De Schuylhut, dat dagelijks is geopend van 9 uur tot zonsondergang.

===============================================================

Vrijwilligersprijs 2019 

 

Groentetaart van Peter van Aalten

===============================================================

OPENING IN 1996: PERSBERICHTEN


 

SilvoldePediA
Hoofdstraat 85
7061 CH Terborg
E-mail: robbiew52@gmail.com