Fotograaf Stan Bouman

Photography

Foto: Charlotte Wolters

Kerkenstraat 4
7064 BH Silvolde
T   06 2079 5008
E   s.bouman@hetnet.nl
www.stanbouman.com

Stan Bouman is in 1964 geboren in Ulft en kwam via Emmental (Zwitserland), Culemborg en Ulft in 2000 in Silvolde terecht.

Hij volgde de Mariaschool in Ulft, de Leao in Didam, de INAS en de opleiding Ziekenverzorging bij verpleeghuis Den Es in Varsseveld.

Op de Leao kwam hij voor het eerst in aanraking met fotografie, Theo Kock, de huidige persfotograaf van De Gelderlander, was daar ook leerling en had een reportage over de band Kiss gemaakt. Stan was daar erg van onder de indruk,  maar koos een vervolg opleiding in de verzorging. Na het afronden van de opleiding werkte hij in woonzorgcentrum Debbeshoek in Ulft tot 1992 en kreeg toen een baan in Zwitserland.

In 1986 had hij een relatie met Mathilde gekregen, maar ze ging niet mee naar Zwitserland en wilde in Culemborg  eerst haar studie afmaken. Ze telefoneerden regelmatig en Stan wilde haar vertellen hoe mooi het daar was. De  gesprekskosten liepen aardig op. Stan ontdekte dat hij liever in beelden dan in woorden communiceerde. Hij kocht een Minolta spiegelreflexcamera en begon met fotograferen. In Zwitserland vermaakte Stan zich prima naast zijn werk met skiën en het erop uittrekken in de natuur om te fotograferen.

Anderhalf jaar later vertrok Stan naar Nederland en ging bij Mathilde in Culemborg wonen en in de verzorging werken. Hier begon hij in zijn vrije tijd hobbymatig met het fotograferen van familie, vrienden en bekenden. Hij kwam in contact met de redactie van een filosofie magazine en maakte er fotos voor. Zo begon hij zich steeds meer in de fotografie te verdiepen.

Mathilde en Stan misten beiden de Achterhoek en verhuisden naar Ulft.
De eerste twee dochters Diede en Danel werden in Ulft geboren en Stan besteedde elke vrije minuut aan het fotograferen van zijn dochters. Hij verdiepte zich in de portretfotografie.

Vanuit Ulft begon de zoektocht naar een passende woning en ze kwamen in 2000 bij de pastorie in de Kerkenstraat in Silvolde terecht. Officieel moest de bestemming van centrumdoeleinden nog omgezet worden naar wonen. Die gok, dat de bestemming gewijzigd zou worden, namen ze voor de aankoop. De buren in Ulft waren ook enthousiast en samen kochten ze het pand. Over de verdeling waren ze het snel eens. Stan en Mathilde wilden graag de keuken en de serre en daar hadden de buren geen bezwaar tegen. De splitsing was eenvoudig te realiseren er waren al twee trapopgangen omdat de huishoudster vroeger ook in de pastorie woonde. De restauratie nam ruim 3 jaar in beslag en voor de verbouwing en inrichting kwam de studie binnenhuisarchitectuur van Mathilde prima van pas. Ze zijn heel tevreden met de huidige woning. Stan schrikt af en toe nog eens wakker als hij droomt dat hij het huis heeft verkocht.
In  2004 werd de zolder tot studio verbouwd. Stan was druk met een zelfstudie fotografie en volgde in 2004 de basisopleiding fotografie bij het LOI in Leiden. Hij werkte full time in de verzorging en was vrijwilliger bij de DRU in Ulft.

Hij begon met het insturen van weerfoto’s naar RTL4 en TV Gelderland en was hobbymatig met natuur- en portretfotografie bezig. In 2006 verruilde hij de analoge camera voor een digitaal exemplaar met daarbij een foto bewerkingsprogramma.

In 2008  ontmoette hij Frans Miggelbrink, die hem aanspoorde om voor zich zelf te beginnen en te stoppen met de weerfoto’s. Stan nam het besluit om voor 50% als zorgbegeleider in de ouderen psychiatrie te werken, en de andere 50% vulde hij in als beroepsfotograaf. Hij legde zich toe op het fotograferen van bedrijven, landschappen en  evenementen. De klanten vond hij bij zijn vrijwilligerswerk op de DRU. Daar kwamen veel bedrijven en werden concerten gehouden. Voor de natuurfoto’s trok hij erop uit, meestal rondom Silvolde. Hij plaatste zijn werk op facebook en van hieruit begon het balletje te rollen. Door mond tot mond reclame kwamen er steeds meer klanten.

Hij begon foto’s in te sturen naar National Geographic en had daar succes mee.

“Empire of the sun”, gemaakt in Voorst in 2008 voor de categorie landschappen. Uit 21.000 inzendingen zat hij bij de laatste 10 categorie Landschap.

“Fishing”, gemaakt in Engbergen in 2010. Het meisje op de foto is Fiep Marneth. Deze foto werd door National Geographic wereldwijd genomineerd, en werd uitverkozen in de fotoserie van de  Big Picture, en ging de hele wereld over. 

“Crying”, winnaar categorie Emotie, gemaakt In 2004 van dochter Nanne. Ingestuurd  in 2013 naar National Geographic voor de categorie Emotie.     

 “Dans der spreeuwen”, gemaakt In Silvolde in 2017. Eerste prijs beste vogelfoto.

Stan fotografeert geen bruiloften, particuliere-, familie- en kinderportretten meer. Alleen nog op locatie bedrijven, concerten, natuur en evenementen. Zijn foto’s staan in veel tijdschriften en websites, hij probeert in zijn foto’s emoties teweeg te brengen met een traan en een lach erin.

Hij heeft een flink aantal grote opdrachtgevers maar toch zou hij ook graag het fotowerk voor wat kleinere bedrijven in de regio verzorgen. Meestal zijn de foto’s binnen het uur gemaakt en zijn de kosten zeer acceptabel.

Het ergste wat hem overkomen is en waar hij nog vaak aan terugdenkt, is een bruidsreportage die hij in Italië maakte. Bij thuiskomst bleken alle foto’s van het schijfje verdwenen. Dat heeft heel wat spanning veroorzaakt en hij is er zijn broer nog steeds dankbaar voor dat die een software fout ontdekte en de foto’s weer zichtbaar kon maken.

Afgelopen jaar is hij met de Scan-Covery-Trial door Scandinavië mee geweest om het avontuur op foto vast te leggen.

Stan verdeelt zijn dagelijkse werkzaamheden nog steeds tussen zorgbegeleider in de ouderen psychiatrie en het fotograferen, beiden vind hij leuk werk. Door een knieblessure is volleyballen en skiën niet meer mogelijk. Hij fietst en wandelt nu door de natuur om de conditie op peil te houden. Hij maakt er zijn hobby van om speedfoto’s met de juiste lichtverhoudingen te maken en is al twee jaar bezig om een foto van vogels te maken. Het uiteindelijke doel is een foto te maken van 2 badende koolmezen, pimpelmezen of groenlingen, die in een bak water spetteren en daaruit wegvliegen omringt door de nodige waterspetters. Met een sluitertijd van 1/8000 sec  en een aantal speedflash flitsers om alles, zelfs de afzonderlijke waterdruppels te bevriezen. Dochter Diede volgt nu de filmacademie in Amsterdam afdeling visual effects artist. De andere dochters Danel en Nanne geven aan niet in het foto- of filmvak te gaan.

Stan geeft de volgende tip mee om verder te komen in de fotografie. “Eigenlijk lijkt het zo gemakkelijk. Veel mensen hebben tegenwoordig een digitale camera of een smart phone met een camera erin. U richt de camera op een onderwerp, drukt op de knop en klaar is Kees. Allemaal mooi, leuk en aardig maar wil je professionele foto’s maken dan moet je investeren in tijd. Oefenen, oefenen en nog eens oefenen. De wil hebben om altijd te verbeteren, het kan altijd beter. En het allerbelangrijkste een eigen stijl van fotografie ontwikkelen, de juiste apparatuur en veel liefhebberij in het vak hebben”.

Foto’s van Stan zijn via Oypo te bestellen.

13-03-2019 

back top

SilvoldePediA
Hoofdstraat 85
7061 CH Terborg
E-mail: robbiew52@gmail.com