Tamara Harmsen

Silvolde online

Foto: Hidde Fischer

Tamara Harmsen hondentrimsalon Pasja

Silvoldeonline.nl in gesprek met Tamara Harmsen van hondentrimsalon Pasja
Tamara, die houdt van sporten en het buitenleven, is niet bang om haar hart te volgen. Op het IJsselland College in Doetinchem behaalde zij haar diploma voor bakker. Waarom daarvoor gekozen? Tamara: ,,Om het creatieve van het bakkersvak, je kunt het resultaat ervan zien, het fijne werk.” Maar het werken met dieren trok haar nog meer.

Ze heeft in Silvolde, achter haar woning aan de Ulftseweg 16, in januari 2011 haar hondentrimsalon Pasja geopend. In dat pand zat vroeger kleermaker Tangelder. Tamara: ,,Dit is een mooie, centraal gelegen plek, aan een doorgaande weg en er is voldoende parkeergelegenheid aan de achterzijde.“

Vanaf 2000 runde ze al een salon in Doetinchem, die was ingericht in de garage van haar ouders. In de tussentijd ging ze in 2005 als beroepsmilitair aan de slag bij Defensie. Tamara: ,,Ik werd via een zwager geattendeerd op de mogelijkheid van een functie bij Defensie. Het werden de verbindingstroepen. Verbindingen, communicatie, het was ook heel precies priegelwerk.” Wat trok haar aan bij Defensie? Tamara: ,,Ik zag het als een uitdaging. Ook het sporten en het buitenzijn, dat trok me wel.” Ze deed daarvoor al veel aan fitness, hardlopen en skeeleren. Sinds april 2009 werkt ze parttime als burger bij Defensie in Schaarsbergen, voor drie dagen van negen uur per week, op dinsdag, woensdag en donderdag, op de afdeling administratie-logistiek. Haar opleiding tot trimster volgde ze in Bunnik, gedurende twee jaar. Dat behelsde één dag per maand theorie in Arnhem en twee of drie dagen stage per week bij een trimsalon, o.a. in Nijmegen. Ook volgde ze bijscholingscursussen voor bepaalde rassen, zoals de poedel en de cairn terrier. Een nieuwe uitdaging voor haar als trimster is de populaire labradoodle, een kruising van een labrador en een poedel.

Tamara Harmsen

Tamara heeft zelf twee ruwharige teckels, Willem en Doortje
Naast haar parttime baan bij Defensie kan ze op maandag, vrijdag en zaterdag werken in haar trimsalon. Het is wel druk, maar ze kan nu doen wat ze het liefste doet. Ze kan de klanten ontvangen in twee trimsalons, want haar eerste salon, de oorspronkelijke in Doetinchem, heeft zij ook nog. Het is wel haar bedoeling op den duur het werk te concentreren in één salon, die aan huis, in Silvolde. Ze heeft al heel wat klanten. Tamara: ,,Ja, het begint hier in Silvolde al aardig druk te worden.” Een vriendin van haar in Etten, die vooral teckels trimde, is ermee gestopt. Dat heeft Tamara meteen extra klanten opgeleverd. Zelf heeft ze twee ruwharige, zeer speelse teckels. Ze luisteren (niet altijd) naar de namen Willem (3 jaar) en Doortje (1 jaar). Samen vormen ze een druk en levendig span. Het zijn jachthonden en dat is goed te merken.

Ze is erkend lid van de ABHB, de Algemene Bond van Hondentoiletteer Bedrijven. Het nut van dat lidmaatschap is volgens Tamara van groot belang: ,,Je bent dan aantoonbaar gediplomeerd. Hondentrimster is een vrij beroep. Iedereen die een schaar kan vasthouden, kan zich wel hondentrimster noemen.” Het lidmaatschap biedt dus een zekere bescherming. Er zijn werkzaamheden die je echt goed onder de knie moet leren krijgen. Tamara: ,,Een plukvacht kun je gemakkelijk verknoeien en het schoonmaken van de anaalklieren is ook zo wat.” Na van alles uitgeprobeerd te hebben, heeft ze nu een goede basisshampoo gevonden die ze koopt bij Oscar de Vries, een groothandel in Oosterhout. Tamara: ,,Een goede shampoo helpt bij het knippen. Het is een shampoo zonder kleur- en geurstoffen. Het is heel ‘basic’, heel neutraal. Dat is belangrijk, want de honden kunnen er ook geen allergie door ontwikkelen.”

,,Cesar Millan houdt rekening met de psychologie van de hond”
Als gereedschap hanteert Tamara een föhn, diverse tondeuses en scharen, waaronder een effileerschaar. Verder heeft ze een grote wasbak en twee trimtafels. Ze heeft geen bench, om een hond in te stoppen die nog even op het baasje moet wachten. Liever laat Tamara de hond die klaar is, maar wat rondlopen. Maar als dat nodig is, kan ze ze ook even apart zetten. Op haar duidelijk ingerichte website staan richtprijzen vermeld voor de verschillende rassen. Het maakt immers nogal een verschil in tijd of je een kleine chihuahua coiffeert of een koningspoedel onder handen hebt. Er zijn vaak honden in de mode, zoals de Lassie, een Schotse collie, n.a.v. de tv-serie, de Dalmatiër, door de film ‘101 Dalmatiërs”, en de King Charles Spaniel. Pim Fortuyn had twee van zulke hondjes. Tamara: ,,De nieuwste rage zijn de dwerghondjes, zoals de chihuahua.” De Amerikaanse beroemdheid Paris Hilton neemt zo’n hondje gewoon overal mee naar toe ,,als een handtasje”, aldus Tamara. Ze kijkt graag naar de Amerikaanse hondenfluisteraar Cesar Millan, die in Nederland is te zien via het tv-kanaal van National Geographic. Tamara: ,,Ik vind hem heel goed. Cesar Millan houdt rekening met de psychologie van de hond. Door hem leer je de hond weer zien als een dier.”

In de jaren die ze al werkt met honden, is ze twee keer gebeten. Een keer door een bouvier, die ze uitvoerig had verzorgd. Het dier was gemuilkorfd, maar hij was de hele tijd zo braaf en rustig geweest dat ze uiteindelijk die muilkorf afdeed. ,,Toen werd ik in mijn neus gebeten. Ik ben heel erg geschrokken.” De tweede keer werd ze volkomen onverwachts in haar lip gebeten door een komondor, een grote, dominante hond met witte dreadlocks. Dat gebeurde toen Tamara hem van de trimtafel wilde optillen om hem op de grond te zetten. De hond gleed uit, schrok en beet. In het ziekenhuis kennen ze Tamara intussen en de verwondingen zijn gelukkig heel kundig gehecht. Het is één keer gebeurd dat zij een hond heeft moeten weigeren, omdat die naar haar mening te vals was om te verzorgen. ,,Toen heb ik de eigenaar gebeld en gezegd: ‘Kom hem maar ophalen’.”

Honden moeten ook in de winter worden getrimd. Tamara: ,,Ze krijgen het heus niet koud als ze dan getrimd worden, want ze hebben op de huid een vetlaag.” Ze vindt het ook onzin om een hond in de winter een jasje of een dekje aan te doen. ,,Ik ben daar gigantisch tegen. Als honden maar bewegen, blijven ze heus wel warm.” Wat ook helemaal verkeerd is, aldus Tamara, is een te lange (pluk)vacht. ,,Dat gaat jeuken, de hond gaat eraan krabben en bijten en likken, en dat is vragen om problemen.”

,,Je kan heel goed maatregelen nemen tegen vlooien.”
Helaas worden honden soms ook verwaarloosd. Tamara: ,,Ja, dat gebeurt. Soms is een vacht volledig vervilt. Het baasje zegt dan: ‘Maar ik heb hem vorige week nog geborsteld’.” Maar met zo’n compleet vervilte vacht kun je niets beginnen. Tamara: ,,Je moet dan hele pakken haar afscheren, want gewoon knippen, dat gaat dan niet meer. Ik laat zo’n baasje dan het hele jasje zien. Ja, dan schrikken ze wel.” Wat ze ook meemaakt zijn honden met vlooien. Op haar site waarschuwt zij nadrukkelijk dat de eigenaar daar goed op moet letten. Tamara: ,,Sommige mensen denken gewoon dat alle honden altijd vlooien hebben, maar dat is een sprookje. Dat is beslist niet zo. Je kan heel goed maatregelen nemen tegen vlooien.”

Heeft ze nog favoriete honden om te trimmen? ,,Bij grote poedels kun je het beste laten zien wat je kan. Die moet je volledig knippen met een rechte schaar. Het is een mooi, maar ook bewerkelijk karwei, dat zo’n drie tot drie-en-een half uur in beslag neemt.” Overigens heeft Tamara ook nog een kappersopleiding voltooid, voor dames- en herenkapper. Maar het liefst trimt ze toch honden.

Ze doet niet mee aan hondenshows. De manier waarop bijvoorbeeld poedels daarvoor worden toegetakeld, vindt ze maar niks. Tamara: ,,Dat is meer iets voor stadse mensen.” Haar voorkeur gaat uit naar huishoudhonden. Haar eigen teckel Doortje (1 jaar) heeft ze wel eens meegenomen naar een tentoonstelling, maar dat was vooral om de fokker, haar vriendin uit Etten, een plezier te doen. Voor fokkers is het immers belangrijk om op een tentoonstelling goed voor de dag te komen.

Hondentrimsalon Pasja, ,,Omdat uw hond het waard is”
Tamara Harmsen, gediplomeerd hondentrimster
Ulftseweg 16
7064 BD Silvolde

T: 0315 – 84 35 13
M: 06 – 510 628 82
E: hondentrimsalonpasja@live.nl
S: www.hondentrimsalonpasja.nl

SilvoldePediA
Ulftseweg 26
7064 BD Silvolde
tel. 0315-342600 of 06-2300 3204
E-mail: robbiew52@gmail.com