Kantoorinrichting: Terborgse Handelsonderneming

Dick Mulders

Ettensestraat 19
7061 AA Terborg
T 03 1532 5523
Info@terborgse.nl 
W www.terborgse.nl

door: Robbie Wolters

Dick Mulders (1960) is geboren in de Schoolstraat te Silvolde, alwaar zijn grootvader een bekend gezicht was als postbode. Hij bezocht de Bluemers Mavo en vervolgens het MEAO te Doetinchem.

In zijn diensttijd volgde hij de kaderopleiding tot foerier bij de Gele Rijders in Schaarsbergen. Het ondernemen zat hem toen al in het bloed, direct na zijn diensttijd werkte hij deels in Terborg als elektricien bij de firma Coerman en deels in zijn eigen bedrijf de Terborgse Handels Onderneming aan de Hoofdstraat 17 te Terborg daar werden onder meer  TV’s, video recorders, koelkasten, wasmachines en handgereedschappen verkocht. De vraag naar gebruikte TV’s en videorecorders was groot, Dick wilde uitbreiden en kwam toen terecht bij een groot verhuurbedrijf in Düsseldorf dat o.a. tv’s en videorecorders verhuurde, zodra deze toestellen uit de verhuur kwamen werden ze verkocht. Dick kwam in gesprek met de directeur van dit bedrijf die een immens groot magazijn van wel 100 meter lang toonde, waar de goederen zeker vier rijen breed en vier rijen hoog stonden opgestapeld. Dick legde de man voorzichtig uit dat hij met een Opel Combi was gekomen en slechts plaats had voor zes toestellen en… de financiën reikten ook niet verder! De directeur zag er de humor van in en had wel bewondering voor de ondernemersgeest die hij aantrof, het eerste transport vanuit Duitsland was een feit. Op een volgend transport ging een aanhanger achter de Opel, zodat er 20 toestellen mee konden en binnen een jaar kwam het verhuurbedrijf zelf volle vrachtwagens afleveren in Terborg.

Dick had zijn echtgenote Annelies leren kennen en ze gingen samenwonen in Terborg. In 1986 besloten ze om Videotheek Rocky in Terborg over te nemen. Zoals dat destijds gebruikelijk was werden er ook videorecorders en tv’s verhuurd op die manier werden de activiteiten van de Terborgse Handels Onderneming gecombineerd met die van de videotheek.

Van 1988 tot 2000 beheerde Dick, naast de andere werkzaamheden, het onroerend goed van een vastgoed eigenaar in Terborg. Annelies runde de videotheek en in 1989 begon Dick samen met compagnon Olaf Leusink de huidige opzet van de Terborgse Handels Onderneming, waar het accent al snel kwam te liggen op in- en verkoop van kantoormeubelen.

In het begin opereerde de THO vanuit het voormalige pand van de Koninkrijkszaal der Jehova’s getuigen aan de Hoofdstraat in Terborg, dit pand werd al snel te klein en in 1991 verhuisde het bedrijf naar de huidige locatie aan de Ettensestraat en naar een filiaal in Arnhem. Vier jaar later werd Arnhem gesloten en verhuisde deze zaak naar Huissen. Van 2000 tot 2005 was er een vestiging in Roemenië en van 2005 tot 2010 in Bulgarije. In 2010 werd een filiaal in Apeldoorn geopend om het oosten van Nederland te bedienen. Door de verkopen via het internet, levert men nu dagelijks door Nederland en over de landsgrenzen.

Door zijn werk als vastgoedbeheerder kwam Dick in 1993 terecht bij café Pan aan de Terborgseweg te Silvolde. In die tijd werd de zaal veel gebruikt voor house- en dance feesten, er waren klachten over geluidsoverlast. De oplossing was een geluidsisolerende muur tussen café Pan en het naast gelegen pand Villa Maria.  Daarvoor moest een strook grond aangekocht worden, de eigenaar van Villa Maria wilde alleen het gehele pand verkopen en de toenmalige huurder wilde van het huurcontract af. Dick en Annelies werden direct verliefd op het huis en waren onder de indruk van de stijl en de ruimte van het pand. Ze kochten het pand in 1993 en verhuisden met hun twee kinderen naar Silvolde.

Villa Maria is een gemeentelijk monument en had destijds enorm veel achterstallig onderhoud, het duurde meerdere jaren tot het gebouw weer in de oude luister was hersteld. Mede door subsidies van overheidswege kan het een goed onderhouden woning blijven. Dick en Annelies wonen er nu met veel plezier zonder de kinderen , die hebben inmiddels een eigen stek.

Villa Maria is een van de compleetste en gaafste voorbeelden van de overgangsarchitectuur in de Gemeente Oude IJsselstreek en is in 1920 gebouwd door bouwkundige Chr. Rosier uit Gendringen in opdracht van de familie Kemperman.

12-04-2018

back top

SilvoldePediA
Hoofdstraat 85
7061 CH Terborg
E-mail: robbiew52@gmail.com