Terborgseweg 02 Verheijen , Harbers café

 

        

 

1935 tekenschool Ulft St. Jozefgebouw
Rechts boven Bernard Verheijen

 


Slotbal van een danscursus gegeven door de heer Hans van der Zand in zaal Harbers te Silvolde in februari 1936

 

 

 

    

Bernard Verheijen woonde hier. Hij was kunstschilder, zijn zoon Jan schreef het volgende op zijn website  www.janmac.nl: Mijn vader beschikte net als ik over een tekenakte om les te geven. Daarvan getuigt de bordtekening die hij maakte voor zijn LO-examen.
Op de foto eronder staat hij met een klasje waarop ook het schilderij dat hij maakte naar aanleiding van zijn fietstocht naar Rome in 1928.
Het tweede en derde werkje schilderde mijn vader in een oplage van meerdere stuks. Voor deze herinnering aan de geboorte van prinses Margriet op 19 januari 1943 kreeg hij na de oorlog een briefje namens prinses Juliana. Dit is de vierde afbeelding op de eerste pagina.
Hij kreeg les van Wijnand Geraedts uit Velp en onder diens leiding werkte hij tussen 1925 en 1927 aan de muurschilderingen en kruiswegstaties in de ‘kathedraal’ van Zieuwent.
Bernard Verheijen ondertekende zijn schilderijen, maar verzuimde meestal een datum toe te voegen. Daarom zie je hieronder het werk niet in chronologische volgorde.
 


1937

 


1937 Fancy Fair georganiseerd door St. Radboud.

 

 

Jan Verheijen vertelt
Halverwaege joren vieftig kwam het toerisme vanuut Duitsland naor ons land op gang. Dagjesluj kwammen dan met bussen, die namen droegen as ‘Weltenbummler’, bi-j ons in het café en de zaal veur een köpken kaffee met kuuksken. Die wazzen dan onderweg naor het westen van ons land en mien moeder Mieneke Harbers had bedach dat ter bi-j die butenlanders ok wat te vedienen viel an pakken koffie en an kaes. Door had ze dan heupen van ingekoch. Böllekes van ik schat zo’n kilo of twee, in rood cellofaanpapier vepakt, gongen dan net zo makkelek aover de teek as glaeskes bier of borreltjes. De chauffeur dén de passagiers naor ons toeleidde, kreg dan natuurlek gratis kaffee en doornaos nog een adegheidje in de voes gedruk, dat sprik veur zich.
De kaffeedrinkende dames, of der ok mansluj bi-j wazzen wet ik niet meer, zatten gemütlich bi-j mekaar en zongen dan liedjes, compleet met veurdrach, zoas: ‘Ist das denn ein Regenschirm? Jao, das ist ein Regenschirm.’ Doorbi-j kwam der een heel stel attikelen an de beurt die allemaol bezongen wedden en met een töwken an dat regenschirm hingen. I-j heuren dan bevobbeld: ‘Ist das denn ein Büstenhalter? Jao, das ist ein Büstenhalter.’

Brand voorjaar 1980.

Onderstaande link verwijst naar een film van de brand.

www.youtube.com/watch?v=7h02zHr5tPs
 

  

                             

                

          

    

           

        

                              

   

      

 

SilvoldePediA
Ulftseweg 26
7064 BD Silvolde
tel. 0315-342600 of 06-2300 3204
E-mail: robbiew52@gmail.com