Terborgseweg 67 horeca "de Lovink"

21 -08 - 2021

Door Robbie Wolters

Bij de sluiting van café - restaurant en slijterij "de Lovink" nam Maurits Steverink een deel van de inboedel mee voor de inrichting van Kenniscentrum Nelles

Dinie Raben komt jaren later met haar vriendin en buurvrouw mevrouw Lette kijken naar de inboedel van het voormalige cafë die bij kenniscentrum Nelles in gebruik is.


=====
In 2001 interviewde Berry Keijser Dinie Raben

De eerste klant van hotel, café, restaurant en slijterij "de Lovink" was Bart Nijman de buurman. Die kwam de eerste morgen de lege flessen inleveren en kijken wie er op "de Lovink" was gekomen. 's Middags kwam er een vertegenwoordiger van ijzergieterij De Lovink, die bestelde een uitsmijter en daarvoor was er niets in huis. Nee verkopen was er niet bij en alle ingrediënten werden bij elkaar gesprokkeld.
Veertig jaar "de Lovink" zijn voor Dinie Raben voorbij gevlogen en in die 40 jaar kende het bedrijf vele hoogte- en dieptepunten. Een dieptepunt was wel het overlijden van echtgenoot Henk in 1991. Dinie besloot echter op 65 jarige leeftijd het café voort te zetten, het werk was haar hobby. De wildste verhalen deden toen de ronde in Silvolde, Dinie zou de zaak aan een antiekboer overdoen dat was echter niet waar. Het bruiste nog volop van de activiteiten in de Lovink, zangvereniging Kunst en Vriendschap was al 40 jaar trouwe klant, bridgeclub Ruiten Troef legde er al 25 jaar een kaartje en de EHBO was vaste klant.
Ondanks het feit dat de gemiddelde klandizie rond de 50 is, is er ook een jongerenclubje dat "de Lovink" tot hun uitgangshome heeft gekozen. "Dat is de club de Wortelvolgers " lacht dochter Carla "die wilden hier al eens een carnavalsclub oprichten, maar dat is niets geworden." Er is wel veel veranderd, vroeger had je meer café bezoek vertelt Dinie op zaterdags en zondag zat het vol. Vooral voor en na de voetbalwedstrijden, ook kwamen man en vrouw even een glaasje drinken. De tv en de eigen kantines hebben wat dat betreft roet in het eten gegooid en de jongeren hebben ook hun eigen café's.
Wat niet veranderd is, is het personeelslid Antoon Goldewijk. Die hoort tot het meubilair en is ook al 40 jaar in dienst in 2001.

circa 1930 Café  "de Lovink"

Ene Verheijen liet het pand de Lovink omstreeks 1911 bouwen en begon er een koffiehuis in. Via de dames Weenink kreeg het koffiehuis vergunning om ook als café te gaan dienen.
Na Verheijen zijn er vijf eigenaren geweest o.a. dames Weenink, familie Kneterman en familie Jansen.

1970 café de Lovink

 


De naam café "de Lovink" heeft een directe relatie met de ijzergieterij De Lovink, in het begin was café "de Lovink" het stamcafé van de arbeiders van ijzergieterij De Lovink . Verder deed het dienst als hotel voor de monteurs en gasten van de ijzergieterij. Op den duur ging dat niet meer, ook was het restaurant niet meer dagelijks geopend. Wel werden er buffetten en diners verzorgd voor bruiloften, partijen en personeelsfeesten.

 

1979

 

 

1985 café de Lovink


Over de buurt hebben ze niets te klagen of van te vrezen, de buurt is al die jaren meegegroeid als er in het café of de zaal muziek speelt danst de buurt in de huiskamer mee.

Via facebook de volgende opmerkingen:

 

Theo Sonja Van Balgooi 12,5 jaar getrouwd
 

 

De kelners huurde je zelf in als je een feestje gaf.

 

 

Veel Silvoldenaren hebben er goede herinneringen aan: de gehaktballen en schnitzels, bruiloften en communiefeestjes, biljarten en potstoten, stamcafé van de familie Willem en Marie Bannink van de Ulftseweg, tweede generatie Bertie Bannink en derde generatie zoon Roy Bannink. Willem Bannink was bevriend met Henk Raben en repareerde de fietsen voor de familie Raben. Sinterklaasfeest, kermis, Mimi Buiting - Van Gestel werkte er.

Kinderen:
Petra Hakvoort - Raben (Overleden in 2020)
Carla van de Pavert - Raben,
Astrid Kamperman - Raben
Casper Raben.


 

 

 

 

SilvoldePediA
Ulftseweg 26
7064 BD Silvolde
tel. 0315-342600 of 06-2300 3204
E-mail: robbiew52@gmail.com