Terborgseweg 83 A.L. Berkelder, Willie Arentz

 

Trudy Arentz vertelt:

Dat huis is in, ik denk 1957, gekocht door mijn ouders.
Er was nogal wat rumoer dat Berkelder aan mijn vader verkocht want hij was protestant, en wij katholiek....
Op de schuine hoek aan de voorkant, waar nu een raam zit, was de ingang van de winkel. Ja, vandaar ook de enorme garage, was reparatieruimte, aan de voorkant waren 2 kamers, dat was de winkel.
Een jaar of 13 later is het uitgebouwd, wij hebben daar gewoond met 10 kinderen, ongeveer tot 35-40 jaar geleden.

Henk Bruggink vertelt:

Jan Berkelder, zoon van de fietsenmaker zat bij mij in de klas op de O.L.S. de Drie Linden in Silvolde en later op de Openbare Mulo in Terborg. Toen ik naar de Mulo ging, ging ik elke morgen bij Jan langs en fietsten we samen naar Terborg. Berkelder de fietsenmaker is later verhuisd naar Terborg, Achter de Wal. De Opa van Jan woonde ook aan de Terborgseweg, naast de fietsenmakerij. Ik weet niet of hij (opa dus) die cementpannenfabriek daar voor die tijd had. Op een dag na schooltijd hebben Jan en ik een paar honderd bloempotten van Opa Belkerder met een buks aan gruzels geschoten en toen hebben we flink op onze donder gehad.... Naast de fietsenmakerij was een stevige muur die wij gebruikten om daar achter explosieven te laten ontploffen. Dat kruit hadden we verzameld uit geweerhulzen die overal rondom de Paasberg te vinden waren. Ook nog een oud Duits geweer zonder kolf gevonden. Hebben we geprobeerd mee te schieten (Vastgebonden in de peerboom van opa en met een touwtje aan de trekker en wij achter de muur) met Engelse munitie. Is gelukt en we leefden nog.....

Op de foto op Schiphol staat vader Berkelder (fietsenmaker) met zijn zoon Jan Berkelder tijdens een schoolreis van de lagere school. Berkelder zat in het schoolbestuur en was dus begeleider bij het schoolreisje. Zie de rood omcirkelde personen.

Leo Marriët vertelt:

De familie Berkelder is verhuisd naar een nieuwe winkel/huis achter de Wal in Terborg. Later heeft de Ton Snelder daar gewoond. Het pand is gesloopt.

 

Arnoldus Lambertus Berkelder wordt vermeld als rijwielhandelaar.

 

Arnoldus Lambertus Berkelder heeft met zijn ouders op Terborgseweg 81 gewoond en op het perceel Terborgseweg 83 een woning gebouwd waar de fietsenhandel gevestigd was.

Kijken we in het bewonersboek dan zien we bij nummer 4 Arnoldus Lambertus Berkelder geboren op 26 juli 1901 rijwielhandelaar staan.

 

 

 

SilvoldePediA
Ulftseweg 26
7064 BD Silvolde
tel. 0315-342600 of 06-2300 3204
E-mail: robbiew52@gmail.com