Theater: Theo Soontiëns

Het 2e bedrijf theater, tekst en ideeën

Foto: Charlotte Wolters

Patrijsplein 65
7064 EC Silvolde
T  06 5170 7168
W www.het2ebedrijf.nl
M info@het2ebedrijf.nl

Theo Soontiëns werd geboren in Gendringen als 7e van 8 kinderen uit echt Brabantse ouders (Gemert en Tilburg). Toch heeft hij geen carnavals-ziel; maar het theaterhart klopt des te nadrukkelijker in zijn lijf. Niet dat dat automatisch leidde tot het beroep van schrijver/theatermaker dat hij nu beoefent. Als er op Engbergen geen openluchttheater was geweest, waar hij als klein kind voor het eerst naar voorstellingen keek; als juffrouw van Hal in de derde klas van de lagere school niet een poppenkast had gehad; als meester Hoogma in de vierde klas van diezelfde school niet met de traditie van musicals was begonnen; als hij niet op het Isalacollege terecht was gekomen waar hij betrokken raakte bij theater en cabaret… dan had het zomaar kunnen zijn dat hij toch piloot bij de luchtmacht was geworden.

Maar het werd dus theater. Na zijn opleiding in Utrecht eerst bij Toneelgroep Theater; daarna in het MDGO (en allerlei andere vormen van) onderwijs. Tegelijkertijd werkte hij op zondagen aan de ontwikkeling van jeugdtheatergroepen in de Kameleon in Terborg en Het Pakhuus in Silvolde. In 1983 kwam hij ook te wonen in Silvolde. Vandaaruit ontstonden zijn theaterstichtingen AchterDoek en Het Grote Geheim waarmee hij voor kinderen en jongeren in heel de Achterhoek het professioneel begeleidde theater bereikbaar maakte. In het begeleiden van al die groepen scherpte hij ook schrijfvaardigheden aan waarmee hij ook steeds meer in opdracht van anderen theaterstukken schreef en regisseerde.

Toen hij rond 2005 afscheid nam van het werken met jeugdtheatergroepen bracht hij al zijn werkzaamheden onder in zijn bedrijfje Het Tweede Bedrijf.

Het Tweede Bedrijf maakt theater. Dat is de kern.

De werkelijkheid bekeken en becommentarieerd vanuit de positie van de verhalenverteller en vormgegeven vanuit het vakmanschap van de kunstenaar.

Al meer dan 35 jaar schrijft hij nu theaterstukken, musicals en -sinds kort- ook opera’s (nou ja, ééntje dan, tot nog toe). Dat doet hij voor kinderen , jongeren en volwassenen. Zijn opdrachtgevers zijn scholen, verenigingen, stichtingen en bedrijven; er is altijd wel een reden om een verhaal te laten schrijven: een jubileum, een fusie, een nationale of religieuze feestdag, een gebeurtenis, een herinnering.

Alle locaties lenen zich voor de opvoering van een theaterstuk: Een dorpsplein; een weiland; een verlaten boerderij; een bos; de entree van een zorgcentrum; een huiskamer en natuurlijk ook een  theater.

Maar een verhaal hoeft niet steeds uit te monden in een theaterstuk. Ook moordspelen (project M); concerten; escaperooms (Aalten en Terborg); optochten en films met groepen 8 van basisscholen zijn producten die het Tweede Bedrijf produceert. En steeds opnieuw zoekt het naar nieuwe vormen. Om de mensen te prikkelen en te verbinden.

Silvolde is daarin zijn uitvalsbasis en zal het voorlopig ook nog wel blijven. Theo houdt van de rust in het dorp. Misschien heeft hij zich de laatste jaren ook wel iets te rustig gehouden in Silvolde. Deels toe te schrijven aan zijn volle agenda; deels ook aan zijn neiging om aan de zijlijn te blijven staat tot hij uitgenodigd wordt. Een haantje-de-voorste zal hij niet snel worden.

Maar in 2019 zal hij wel moeten nu hij aan Silvolds Belang heeft toegezegd in het kader van hun 100-jarig bestaan een avond voor en door Silvolde te organiseren. Daarvoor worden mensen en verenigingen uitgenodigd om een aandeel te hebben. Hun kijk op Silvolde, hun verhalen en hun vaardigheden zullen daarin vervlochten worden tot een sfeervolle avond op het marktplein.
Voor het eerst in lange tijd zal Theo Soontiëns dan als regisseur in Silvolde actief zijn. Natuurlijk, even de film die hij vorig jaar met groep 8 van De 3 Linden maakte buiten beschouwing gelaten.

back top

SilvoldePediA
Ulftseweg 26
7064 BD Silvolde
tel. 0315-342600 of 06-2300 3204
E-mail: robbiew52@gmail.com