Paarden Trainings- en handelsstal

Daphne van der Schaar

Rabelingstraat 16
7064 KG Silvolde
T  06 2882 8011
daphneschaar@hotmail.com

foto:  Ronald Falke
door: Robbie Wolters

Daphne van der Schaar komt van origine uit Schardam in Noord-Holland en haar moeder Sylvia was instructrice bij een kleine manege. Vanaf twee jaar ging ze met haar moeder mee en reed op een pony, sinds die tijd denkt ze alleen maar aan paarden en heeft er haar werk van gemaakt.
Van haar zesde tot haar veertiende jaar heeft ze op hoog niveau gevoltigeerd. Dat is turnen op een galopperend paard, ze zat in het Nederlands team en heeft door heel Europa aan wedstrijden meegedaan.
Ze is in 1999 in Silvolde komen wonen op een rustige plek aan de rand van het bos. Ze volgde de eerste twee jaar van de HAVO bij scholengemeenschap OSG West Friesland en door de verhuizing stapte ze over naar het Isala college in Silvolde. Het was een groot verschil van een scholengemeenschap midden in de stad naar een kleinere en strenge school in Silvolde, ze stopte in het 4e jaar van de opleiding en wilde liever iets met paarden gaan doen.
De keuze viel op de sportklas in Deurne dit was een sport opleiding alleen voor ruiters die al op niveau gereden hadden en duurde twee jaar. Ze volgde er wekelijks een dag theorie en werkte vier dagen bij Hank Melse in Winterswijk. Ze kreeg hier de mogelijkheid om veel goede paarden te rijden.
Na de opleiding heeft ze op meerdere stallen gereden en altijd eigen paarden gehad, door haar werk en het bestuderen van andere ruiters heeft ze als autodidact veel kennis vergaard. Van de concoursen die ze rijdt worden filmpjes gemaakt en deze bekijkt ze vele malen om te zien waar het beter kan.
Op haar 20e verkoopt ze haar eerste paard Urona en hier wordt de basis gelegd voor de handel en het fokken van paarden. Ze begint met een veulen en vier jaar later gaat ze ermee aan het werk om het paard zadel mak te maken en er concoursen mee te rijden, het paard wordt dan verkocht.
In 2013 begint ze in deeltijd met een eigen bedrijf en blijft daarnaast werken bij stallen om paarden op hoog niveau te rijden. Ze is erg succesvol met het fokken van paarden en heeft een goede naam in de paardenwereld gekregen.
Een goedgekeurde hengst fokken is de droom van iedere fokker, er gaat een streng selectietraject aan vooraf en Daphne heeft de nu zeven jarige hengst Ghodinho VDS zover gebracht. Ghodinho VDS heeft het afgelopen jaar en dit jaar al een aantal internationale concoursen succesvol gesprongen.
Het doel van Daphne is om hem zo lang mogelijk te blijven rijden en er een zo hoog mogelijk niveau mee te halen.
Sinds 2018 geeft ze les bij de rijvereniging in Lievelde en privé lessen aan gemotiveerde mensen met een doel. Verder zijn er paarden in training die ze rijdt en verzorgt.

Een goed paard alleen geeft geen garantie om kampioen te worden, je moet er talent voor hebben en hard willen werken. Het paard zelf kan de afstand tot de hindernis niet inschatten, dat is aan de ruiter die verder zelf met de spanning om moet kunnen gaan en weten waar de grens ligt bij de prestaties van het paard. Haar moeder is een goede hulp en gaat af en toe mee op concours. Bij afwezigheid neemt haar vriendin samen met haar moeder de verzorging over.
Door haar werkzaamheden bij andere stallen waar ze intern woonde heeft ze niet echt een band met het dorp. Ze leest graag boeken voor haar algemene ontwikkeling en reizen vindt ze een leuke hobby.
Alle sporten die snel gaan hebben haar belangstelling en ze houdt haar conditie op peil met watersporten en kickboxen.

Voor de toekomst wil Daphne proberen een goede balans te vinden tussen handel en sport en ze gaat voor maximale resultaten in alles wat ze doet.

14 – 09 - 2018

back top

SilvoldePediA
Hoofdstraat 85
7061 CH Terborg
E-mail: robbiew52@gmail.com