Ulevel

Foto: Martijn Kraan

 


Bron: Oude IJsselstreek Vizier 24 maart 2021

 

 

Ulevel is columnist en verzorgd wekelijks een column in het Oude IJsselstreek Vizier. Hieronder de column van Ulevel: Semi nar

di 22 jun 2021.

Ik ben alweer enige tijd met vervroegd pensioen. Het komt er op neer dat ik nog steeds hetzelfde doe, maar nu in mijn vrije tijd. Zonder collega’s, zonder bazen. Ik denk niet met weemoed terug aan mijn werkkring. Het is mooi geweest. Ik ben er wel klaar mee. Mijn sporen zullen inmiddels vervaagd zijn. Vertrapt door de geldingsdrang van nieuwe voorbijgangers. Weggeknaagd door de tand des tijds. Overwoekerd door het onkruid van nieuwdenkers. Misschien ligt er nog ergens een vergeeld A-viertje in de hoek van een kast met een gedenkwaardig tekstje, dat bij de volgende grote schoonmaak wordt weggegooid. Digitaal rest er nog even iets. Maar voor hoe lang?

Van sommige werkgerelateerde zaken ben ik uitermate blij verlost te zijn. Samengevat onder de noemer ‘het gelul’. Te verdelen in: training, cursus, congres, workshop en seminar. Het woord zegt het al: semi nar: een bezigheid voor halve gekken. Assertiviteitstraining, motivatiecursus, bewust handelen vanuit een growth mindset, time management, productief samenwerken, persoonlijk leiderschap, noem maar op. Al die bijeenkomsten heb ik in tientallen jaren moeten uitzitten in congrescentra, verspreid over het land. Niet omdat ik wilde. De leiding vond het nodig om je daarheen te sturen in het kader van vooruitstrevend human resources beleid. En weigeren stond gelijk aan desinteresse. Wat er ook was, maar soms is het beter je sponsor niet te ontrieven. Ik kan gerust stellen: ik ben er zo goed als niks wijzer geworden. Als een nieuw baasje weer eens een baanbrekende strategie had ontwikkeld werd er prompt een bureau voor veel geld ingehuurd om het voetvolk dat eens haarfijn uit te leggen. Het rollenspel tijdens de motivatietrainingen, gepresenteerd door een gesjeesde acteur met een hoog Ratelband gehalte, is een verhaal apart.

Voor ‘meetings’ is men constant op zoek naar andere vergadermethodes. Van ovale tafel naar geeltjessessies en thematafels. Niet meer in een achterafzaaltje met gesloten gordijnen en lauwe machinekoffie. Nee hups, de hei op. En daar toog weer een uitgelaten gezelschap naar een plattelands uitspanning met beamer.

Oude IJsselstreek heeft een praotbus bedacht. Over gelul gesproken. Maar dat bedoel ik niet negatief. De gemeente ziet het als een manier om inwoners ‘laagdrempelig te informeren en adviseren’. Niet verkeerd. Dat laagdrempelige wordt nog eens benadrukt door het dialect, want dat spreekt hier toch iedereen. Nu heeft zo’n bus letterlijk een hoge drempel, maar daarom is de praot niet in, maar buiten de bus. Er is een SRV-wagen voor opgepimpt. SRV? Stevie Ray Vaughan? Een hele generatie zegt het niks. Voor de jeugd van nu: het is de voorloper van Picnic en Thuisbezorgd. Er rijden nu nog enkele tientallen van zulke mobiele supermarkten naar gehuchten in onherbergzame landstreken.


De Praotbus doet elke kern een paar uurtjes aan en inwoners kunnen over een van tevoren bepaald onderwerp meer te weten komen.

Daor kump praot van!

Column Ulevel

 

Ulevel is columnist en verzorgd wekelijks een column in het Oude IJsselstreek Vizier. Hieronder de column van 27 april 2021

Column Ulevel: Velen 

Ik heb mijn eerste prik binnen. Mijn jaargang was aan de beurt en de afspraak was snel gemaakt. Het vaccin van Pfizer is mij ingespoten in Lichtenvoorde. Lof voor de accurate en gemoedelijke begeleiding en werkwijze. Er moeten nog velen volgen, maar het is wel eens goed ook het positieve te benadrukken.

Over velen en veel gesproken. Als je zegt met velen te zijn, dan heb je gelijk, denken sommigen. Het argument wordt regelmatig terloops verkondigd om het gelijk te benadrukken. Maar het is een ordinaire truc. Ik leg het uit.

Momenteel staan meningen vaak keihard haaks op elkaar. Verhalen worden verteld en is men het niet eens, dan wordt verhaal gehaald. De beeldbuis wordt geteisterd door een kudde BN’ers en OBN’ers, die als experts hun mening geven over een onderwerp, dat niet hun professie is en waar ze niet voor gestudeerd hebben. Behalve misschien op Facebook. We hebben vrijheid van meningsuiting en deze mensen uiten hun mening, maar het boeit mij niet. Wat is de opvatting waard van een willekeurige passant? Of het standpunt van die werkeloze zanger of rapper?

Om de mening kracht bij te zetten wordt het argument van de ‘meerwaarde’ gebruikt. Regelmatig hoor je zeggen ‘Ik hoor van veel mensen’ of ‘Velen zijn het met mij eens’. Dat is niet-te-bewijzen-gelul. De interviewer moet op zo’n moment zeggen: “Ho stop. Leg eens uit. Wie zijn die velen. Noem eens namen en met hoeveel zijn ze. Het is nogal makkelijk om dat te zeggen, hè.” Maar de talkshowpresentatoren zijn blijkbaar te naïef en onoplettend of het kan hen misschien ook niks schelen.

“Burgemeester Otwin van Dijk bedient zich ook van die truc”

Over het gebruik van ‘velen’ en ’veel’ dus. Otwin van Dijk, burgemeester van Oude IJsselstreek, bedient zich ook van die truc. Hij bewijst zijn gelijk met het veelargument als hij naar zijn mening wordt gevraagd over de ‘Van de Wardt soap deel 2’. De gemeentelijke machthebbers hebben namelijk het opmerkelijke idee gehad om voormalig wethouder Peter van de Wardt aan te stellen als projectleider van de nieuwe gemeentelijke sociale dienst STOER. Hij trad eind 2019 af, omdat hij niet had ingegrepen bij het slecht functionerende Laborijn. Als je het boetekleed aantrekt onder druk van gemeenteraad en Rooie Vrouwen, die over je heen vallen, dan bevreemdt het dat je nu een functie aanvaardt bij de opvolger.

Het ochtendblad citeert de burgemeester, die de keuze als volgt verdedigt: ‘Er zijn ook veel mensen die Peter van de Wardt succes toewensen bij zijn nieuwe functie, die hij momenteel naar volle tevredenheid van velen vervult.”

Dat Van Dijk vervolgens de goegemeente ook nog probeert te paaien met het argument dat Peter Verward anders toch maar wachtgeld opslokt, is een tweede trieste truc. Een snoepje voor monden vol vooroordeel over de ambtenarij. Dat doet de deur dicht. Ik ga wandelen. Alleen. Niet met velen.

SilvoldePediA
Ulftseweg 26
7064 BD Silvolde
tel. 0315-342600 of 06-2300 3204
E-mail: robbiew52@gmail.com