Ulftseweg 007 Klokkenmaker Hans en Mariet Odijk

 

Hans Odijk is op 14 februari 2021 overleden.

De winkel is gesloten.

Uurwerkreparatie en -restauratie, verkoop klokken

Hans Odijk werd geboren in 1956 te Utrecht, als zoon van horloge- en klokkenmaker Nico Odijk. Al op jonge leeftijd leerde Hans in zijn vaders werkplaats de beginselen van het vak. Ook werkte hij bij een goudsmid. Hans deed een opleiding als (medisch)instrumentmaker en werkte enige jaren als zodanig.

In de 70er jaren kreeg zijn vader het steeds drukker met klokkenreparaties en -restauraties en stelde voor om samen te werken. In 1978 werd dit een feit.

Met horlogereparatie was zijn vader reeds in 1976 geheel gestopt. Het aanbod van werk was zeer divers. Behalve voor particulieren werkten zij o.a. voor het klokkenmuseum, kasteel Gunterstein, Heineken brouwerij, diverse antiquairs en juweliers.

Halverwege de jaren 80 werd het werk minder. In 1985 kreeg zijn werkzame leven een rigoureuze wending. Hij werd tijdelijk aangesteld als technisch deskundige en gids op kasteel de Haar te Haarzuilens. Zijn achtergrondkennis in techniek en interesse in geschiedenis en theater was een pré. Voor deze functie moest je voor groepen bezoekers uitleg geven en geen plankenkoorts hebben. Na enkele maanden kwam de aanstelling ten einde en keerde hij terug in de werkplaats. Even later kreeg hij een vaste aanstelling op het kasteel als assistent-beheerder, verantwoordelijk voor inroostering van personeel en begeleiden van de toenmalige eigenaar, baron van Zuylen van Nyevelt, die in Londen en Parijs woonde. In 1990 werd hij interim beheerder en eerst aanspreekbare voor het gehele landgoed. Hieronder vielen kasteel en park, golfpark, het dorp Haarzuilens en omliggende boerderijen, totaal 700 hectare.

Hans herinnert zich een zware januaristorm en de ingrijpende gevolgen. Op het landgoed sneuvelden ruim 100 bomen en van vele gebouwen waaiden dakpannen af.

Na het overlijden van zijn vader, kwam het gereedschap bij hem thuis. Het wekte opnieuw interesse voor zijn vroegere technische beroep.

Hij volgde een tweejarige avondopleiding pianotechniek.

Begin jaren 90 kreeg hij regelmatig verzoeken voor reparaties aan klokken van met name klantenrelaties van zijn vader. Daarom startte hij in 1996 weer officieel het reparatievak op.

Hij bouwde stelselmatig zijn werk op kasteel de Haar af en stopte definitief in 1999.

Na een kort verblijf in de Haute Loire in Frankrijk, vestigde hij zich in 2002 in Gaanderen. In oktober 2009 verhuisde hij naar de Ulftseweg in Silvolde.

Antieke klokken staan hoog op zijn reparatielijst, maar reparatie van alle mechanische uurwerken is welkom. Van Franse reispendules tot staande horloges, alles komt in zijn werkplaats voorbij. 

Hans woont sinds 1988 samen met Mariet Schijf, zij assisteert Hans vaak in de werkplaats.

Bij het ontwerp van nieuwe klokken en restauraties komt haar Rietvelt academische achtergrond volledig tot zijn recht.

Hobby’s van Hans Odijk zijn geschiedenis, cabaret, toneel, muziek (piano/gitaar) en zeilen.

26-02-2018

          

SilvoldePediA
Ulftseweg 26
7064 BD Silvolde
tel. 0315-342600 of 06-2300 3204
E-mail: robbiew52@gmail.com