Valentina Gal

Foto: Roel Kleinpenning

'Altijd met kunst bezig'

door Carla van der Meer 22 mei 2019 voor het Oude IJsselstreek Vizier

Silvolde – "Zolang ik mij kan herinneren ben ik al met kunst bezig", zegt Valentina Gal (24) uit Silvolde. "Mijn opa restaureerde schilderijen en dan hielp ik mee en mijn vader heeft in Etten een galerie en een lijstenmakerij. Ik ben met kunst opgegroeid." Zij is één de negen van de jonge kunstenaars van Artez hogeschool voor de kunsten, die tijdens Huntenkunst exposeren.

Valentina is in 2017 afgestudeerd op fine art. "Dat is een opleiding voor beeldend kunstenaar", legt ze uit. "Het eerste jaar bij Artez was heel breed. Je krijgt dan alle richtingen, zoals fotografie, schilderen, metaalbewerken en keramiek. In de volgende drie jaar kun je je specialiseren. Ik heb een jaar grafisch ontwerpen gedaan, maar ik heb toch de overstap gemaakt naar fine art. Dit trok mij meer aan omdat ik niet zozeer aan computerwerk vastzit. Ik kan met fine art meer mijn eigen gang gaan. Ik heb nu meer eigen inbreng en vrijheid in het ontwerpen."

Video-installaties

Het werk van Valentina bestaat vooral uit het maken van video-installaties. "Ik maak sculpturen en bijpassende video's die ik in een ruimte plaats", legt ze uit. "Alle zintuigen van het publiek worden geprikkeld. Het gaat om de ervaring. Ze wanen zich tijdelijk in een andere wereld. Het is heel leuk om hiermee te spelen." Haar afstudeerproject was Best of Breed. "Dat ging over de hondenshowwereld", zegt ze. "Voor dat project ben ik ook naar hondenshows geweest en heb ik wat daar gebeurde vastgelegd. Ik heb zelf ook aan de show meegedaan met één van onze honden. De honden moeten aan bepaalde idealen voldoen. Dat koppelde ik terug naar social media. Daar hoor je er ook niet bij als je niet aan bepaalde voorwaarden voldoet. Iedereen laat alleen maar de mooie dingen zien." In haar nieuwste werk staat de realiteit centraal. Dit werk is ook te zien op Huntenkunst. Valentina laat zien dat de realiteit steeds meer wordt vertroebeld door fake news. "Ik gebruik de deepfake-techniek om video-installaties te maken", vertelt ze. "Bijvoorbeeld filmpjes waarop beelden praten. Dat ziet er heel echt uit, terwijl dat natuurlijk nooit kan in het echt. De beelden zelf staan er ook bij. Die versterken het filmpje. Maar er zijn ook video-installaties die op zichzelf staan of een combinatie met een filmpje en een print uit dat filmpje." Valentina laat zich door heel veel dingen inspireren, maar ze vindt de relatie tussen mens en dier leuk om te onderzoeken. "Ik ben ook bezig met hyperrealiteit", geeft ze aan. "Dat is een soort kopie van de realiteit. De laag boven de realiteit. Die zou je kunnen vergelijken met social media. Ik vind het leuk om het grijze gebied tussen de realiteit en de hyperrealiteit te onderzoeken."

Ze heeft ook een Werkbijdrage jong talent van het Mondriaan Fonds toegekend gekregen. "Dan word je echt erkend als jong talent. Daar is ook een geldbedrag aan verbonden. Sinds ik de toekenning heb, word ik veel gevraagd voor exposities. Hier ben ik nu bijna fulltime mee bezig."

www.valentinagal.com

SilvoldePediA
Ulftseweg 26
7064 BD Silvolde
tel. 0315-342600 of 06-2300 3204
E-mail: robbiew52@gmail.com