Autobedrijf Van der Schaar Classic Cars

Ramon van der Schaar, jaguar specialist

Jaguar
Varsseveldseweg 34
Terborg 7061 GG
T 06 1802 5732
www.jaguarpartseurope.com
ramonvanderschaar@gmail.com

foto:  Ronald Falke
door: Robbie Wolters

Ramon van der Schaar komt van origine uit Noord-Holland en is de zoon van schrijver/psycholoog Wouter van der Schaar. Henny Gras had zijn autobedrijf aan de Heidedijk in Silvolde, tegenover de ouderlijke woning van Ramon. Hij mocht wel eens meehelpen bij het sleutelen. Rondom de werkplaats van Henny stonden verschillende auto’s in de bosjes en daar ontdekte Ramon een Jaguar XJ 6. De fascinatie voor het merk Jaguar is hier ontstaan en altijd gebleven. Henny was de initiator, die hem de liefhebberij voor het autovak bijbracht. Op 16-jarige leeftijd had Ramon al zijn eerste auto, een Mercedes type W 108.

Hij deed op het Graafschap College een ICT-opleiding, maar leerde al snel dat dat niet zijn ding was en schakelde over naar de opleiding Autotechniek in Apeldoorn. De opleiding bestond uit een dag theorie en praktijkervaring deed hij op bij autobedrijf Wassenveld in Zelhem. Thuis sleutelde hij aan oldtimers. Na zijn studie werkte hij circa vier jaar bij diverse bedrijven in de oldtimer restauratie. Op zijn 24ste ging hij in deeltijd werken en begon een handel in Jaguaronderdelen naast het sleutelen, restaureren en verhandelen van de oldtimers.

Hij speurt het internet af naar gebruikte onderdelen en auto’s en heeft inmiddels een netwerk van agenten en leveranciers opgebouwd. Klanten uit Nederland, Duitsland, Oostenrijk, België, Zwitserland en Italië weten hem te vinden. De onderdelen zijn deels van sloopauto’s, gereviseerd of nieuw gemaakt. Hij begon met onderdelen van auto’s van de jaren 1965 tot 1999, maar inmiddels levert hij tot bouwjaar 2014 de onderdelen voor de verschillende types. Het plaatwerken raakt steeds meer naar de achtergrond. Sleutelen aan de oldtimers en de handel in auto’s en onderdelen neemt de overhand.

Ramon vindt dat Jaguar mooie modellen gemaakt heeft en nog steeds maakt. De techniek in de auto’s is doordacht en degelijk. Als het plaatwerk goed blijft kun je vele tientallen jaren de auto gebruiken voor dagelijks verkeer. Het is echt een luxe slee en je koopt al een deugdelijke Jaguar XJ oldtimer onder de 10.000 euro. De techniek van de nieuwe modellen leert Ramon zichzelf aan. Al doende leert Ramon.

Voor zijn hobby heeft hij een Jaguar E type coupé met een 6-cylinder motor op de kant in zijn werkplaats liggen, deze wacht op verdere afbouw en een nieuwe laklaag.

Hij woont in een bosrijke omgeving en wandelt regelmatig met zijn hond in het bos. Snowboarden is een hobby van hem, helaas komt hij er weinig aan toe door de vele uren, die hij aan zijn bedrijf besteedt.

Hij zou graag iemand de kans geven om het vak bij hem te leren.

23-06-2018

back top

SilvoldePediA
Hoofdstraat 85
7061 CH Terborg
E-mail: robbiew52@gmail.com