Vereniging Brasil '77

Foto: roel Kleinpenning voor Gelderse Post Oude IJsselstreek

‘We trainen nooit in de zaal en spelen ook geen oefenduels’

wo 9 feb 2022, door Marcel van Berkum voor Gelderse Post Oude IJsselstreek

SILVOLDE - In Oude IJsselstreek zijn dertien voetbalverenigingen. Twaalf spelen in de buitenlucht op gras dan wel kunstgras. In de gemeente is één zaalvoetbal- of futsalvereniging en dat is Brasil ‘77. Van oudsher speelt de Silvoldse club haar thuiswedstrijden in sporthal De Paasberg in Terborg.

“We worden nog wel eens vergeten in een opsomming over het voetbal in de gemeente”, vertelt voorzitter Marc Arnold, “Maar we voetballen in de Topklasse, het derde niveau in Nederland. Geen club in Oude IJsselstreek voetbalt zo hoog. Zelfs Silvolde niet.” De relatie met Sportclub Silvolde is allang groot. Brasil ‘77 werd 45 jaar geleden opgericht door spelers uit Braamt en Silvolde. Vandaar de afkorting Bra(amt) Sil(volde). Braamt is niet meer vertegenwoordigd, maar spelers van Sportclub Silvolde vormen door de jaren een grote afvaardiging. In het huidige eerste team speelt een vijftal selectiespelers van de hoofdklasser. Daarnaast zijn er voetballers uit Ulft en Varsselder, die het veld met de zaal combineren. “Bij hun club trainen ze twee keer in de week, spelen op zaterdag of zondag hun wedstrijd en voor Brasil op vrijdagavond. Bij ons trainen we nooit. Daarvoor is geen animo. Dat doen ze al bij hun club.”

Er is geen contact tussen de technische staf van de Silvoldse hoofdklasser en Brasil. Problemen zijn er ook niet. Dat was lang geleden wel anders. Spelers van Silvolde 1, zoals de gebroeders Rensen, werd het door de toenmalige technische staf verboden in de zaal uit te komen. Dat schoot hen in het verkeerde keelgat en unaniem werd besloten niet meer voor het Silvoldse eerste elftal uit te komen. Het was duidelijk een andere tijd.

Ervaring
De 50-jarige Marc Arnold is docent bewegingsonderwijs aan het Almende College en geeft les in sporthal De Paasberg. Hij woont in Megchelen, maar groeide op in Silvolde. Hij bleek een talentvol voetballer, die jaren in Silvolds eerste uitkwam. “Ik was linkshalf en Paul Weijers linksback. We zitten nu samen in het bestuur van Brasil en Paul is tevens coach van het eerste team.”
Marc speelde ook met tussenpozen tientallen jaren in de zaal bij Brasil en stopte zeven jaar geleden. Hij spreekt uit ervaring als hij zegt dat voor veldvoetballers futsal een meerwaarde is. Het komt de explosiviteit, handelingssnelheid en techniek ten goede.
Volgens de voorzitter is Brasil ‘77 een bloeiende vereniging. Vier herenteams en één damesteam spelen competitie. Het eerste team, dat wordt gesponsord door café ‘t Centrum en garage ten Have, reist voor uitwedstrijden met de bus ver het land door. Bijvoorbeeld naar Nijkerk of Lelystad. “We staan nu op de tweede plaats. Promotie naar de Eerste Divisie is mogelijk. Daar hebben we eerder twee seizoenen gespeeld. Dan worden de afstanden nog groter en is het vaak nachtwerk. Het kost in een seizoen toch gauw 3.000 euro extra.”

Het mag weer
Ook Brasil ‘77 had uiteraard te maken met twee rafelige seizoenen door de coronamaatregelen. De competitie voor het eerste team begint weer komende vrijdag met een uitwedstrijd. De vrijdag daarop speelt Brasil 1 tegen Dedemsvaart vanaf 20.00 uur in sporthal De Paasberg. Publiek is welkom.

=====

SilvoldePediA
Hoofdstraat 85
7061 CH Terborg
E-mail: robbiew52@gmail.com