Vergulde haan op Silvoldse kerktoren

Foto: Henk van Raaij

Vergulde haan op Silvoldse kerktoren

17 mei 2021, door Marcel van Berkum voor Oude IJsselstreek vizier 

Silvolde - Vrijdagmiddag 21 mei vanaf 14.30 uur wordt de haan teruggeplaatst en prijkt dan weer blinkend prominent bovenop de toren van de oude Sint Mauritiuskerk in Silvolde. De windhaan is opnieuw verguld met bladgoud. Met het plaatsen van het absolute toppunt is de restauratie van het rijksmonument, die vorig jaar maart is begonnen, voltooid.

De torenhaan is opgeknapt door Reinaert Vergulders in Groenlo. Eigenaar Steven Voshart is de enige in Nederland, die dit unieke ambacht nog uitoefent. Het is niet de eerste haan die Voshart ziet. De Achterhoeker krijgt opdrachten uit heel Nederland en omringende landen. Niet alleen restaureert hij antieke symbolen, maar zo wordt hij ook gevraagd voor versiering met bladgoud van de inrichting van luxe jachten. 

Saharazand

Voshart vertelt: “De Silvoldse haan meet ongeveer 80 bij 70 centimeter. Bij het opknappen ontdekte ik het jaartal 1729. Luchtvervuiling, weer en wind veroorzaken slijtage en vooral het saharazand is boosdoener. De haan wordt letterlijk gezandstraald.” Restaureren gaat niet met een likje goudverf. Het is een proces van 6 weken. “Parelstralen, solderen, spuiten, bladgoud aanbrengen en polijsten”, zijn zo wat termen die Voshart gebruikt. 

En niet te vergeten “balanceren”. Het goudhaantje moet soepel met alle winden kunnen meewaaien om de windrichting aan te geven. Ook heeft Voshart een kleine windvaan onder handen genomen, die tevens op het schip van de Silvoldse kerk wordt teruggeplaatst.

‘Vanuit de lantaarn een prachtig uitzicht over het dorp’

Enkele jaren geleden is het interieur van het oeroude kerkje al gerenoveerd. De restauratie van de toren was beslist noodzakelijk en is volgens plan verlopen, benadrukken koster Gerrit Vossers en predikant Gerjanne van der Velde. Vossers, die deel uitmaakt van de bouwploeg, legt uit: “Door lekkage waren balken verrot en planken van de omgang in de lantaarn (het achtkantige open gedeelte onder de nok, red.) aangetast. Ook zijn de trappen naar boven aangepast. Er zijn nieuwe leien gelegd en het voegwerk is vervangen.” De makeover is te zien in een stralende buitenverlichting. De restauratie heeft 7 ton gekost. “We hadden hiervoor de laatste jaren geld gereserveerd. Dat is aangevuld met subsidie van de provincie en giften van fondsen.”

Toegankelijker

De kerk staat nu weer in volle glorie te pronken in het hart van Silvolde. De predikant, die persoonlijk de haan zal plaatsen, benadrukt de twee uitgangspunten van de restauratie: het bouwkundige herstel, maar tevens moest de toren toegankelijker. “Het gebouw moet er niet alleen zijn voor onze protestante gemeente, maar voor alle Silvoldenaren. Wij willen stimuleren dat bezoekers straks op afspraak de toren kunnen beklimmen en vanuit de lantaarn een prachtig uitzicht krijgen over het dorp.” Enige jaren geleden is begonnen met het organiseren van intieme concerten. De kerk is van alle faciliteiten voorzien en het is mogelijk de fraaie ruimte te huren voor vergaderingen en kleine bijeenkomsten.

SilvoldePediA
Hoofdstraat 85
7061 CH Terborg
E-mail: robbiew52@gmail.com