0 WANDELING DOOR SILVOLDE

juli 2021

Wandeling Buitenkunst Silvolde

Er is een mogelijkheid om een rondleiding door Silvolde te volgen,
hiervoor kunt u een mail sturen naar: robbiew52@gmail.com

Er is een PDF bestand, hiermee kunt u de wandeling zelf afdrukken.
Deze kunnen we u op verzoek toezenden: robbiew52@gmail.com

De wandeling is in boekvorm verschenen er zijn nog exemplaren
voor info: robbiew52@gmail.com

Parkeren kunt u rondom de Markt in Silvolde.

Tegenover de Markt ligt het nieuwe Dorpsplein, de start van de wandelingen.

De totale wandeling is 10,4 km en bestaat uit drie aaneengesloten
rondjes die alle drie op het Dorpsplein uitkomen en beginnen.

Tijdens de wandelingen A en B  kunnen kinderen vragen beantwoorden, deze zijn geschikt voor een gezinsuitstapje. Wandeling C gaat buiten het centrum.

Deel A is 1,8 km en gaat via Dorpsplein, Markt, Marktstraat, Paasberglaan, het terrein van de Schuylenburg, Laan van Schuylenburg, Terborgseweg en bij de kruising met de Prins Bernhardstraat komt u weer op het Dorpsplein terug.

Deel B is 2,8 km en gaat via Dorpsplein, Prins Bernhardstraat, Melkweg, Boterweg, Ulftseweg en Kerkenstraat en ook hier eindigen we op het dorpsplein.Deel C is 5,8 km  via Bontebrug. Deze gaat via het Dorpsplein langs de kerk naar de Kloosterhof; als u het gebouw voorbij bent, gaat u linksaf en onderaan de weg rechtsaf; dan via de Lichtenbergseweg, Lange Dijk, Bontebrug, Ulftseweg, bij de rotonde richting Silvolde de Ulftseweg volgen tot aan het Dorpsplein.

 

 

 

 

 

  

 


 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Woord van dank

Het maken van deze gids was soms eenzaam werk.
Daar kwam verandering in toen Jan Kolks en Evelien Jorna erbij kwamen.
Vergeet ik nog bijna jou te noemen, Charlotte, om je steun, je aanmoediging,
het doorlezen van de teksten en het maken van foto's.
Met zijn vieren kwam de vaart er goed in.
Bij de vormgeving en layout is er veel hulp geweest van Jeroen Mijnen en Romy Boterman. Bedankt voor jullie eindeloze geduld en belangeloze inzet.
Jacqueline Wolters bedankt voor de tips en adviezen.
Zonder sponsoren was het niet mogelijk geweest dit boekje gratis in Silvolde te bezorgen.
Blij verrast waren we dat er na een oproep op facebook zoveel aanmeldingen kwamen om een gratis verspreiding in Silvolde mogelijk te maken. Bedankt daarvoor, niemand had het boekje nog gezien. 
John en Els Bakker bedankt voor het regelen van de PR en het mogelijk maken om de eerste gids feestelijk te overhandigen aan Toos Sprenkelder. 

Spreekt vanzelf dat de gebreken, misslagen en omissies die de lezer ongetwijfeld tegen kwam geheel en al voor mijn rekening komen.

Robbie Wolters
Silvolde, 19 juli 2021

=======

Bron: Oude Ijsselstreek Vizier


Robbie Wolters, Toos Sprenkelder en Evelien Jorna (v.l.n.r.) met het boekje 'Wandeling Silvolde.' 
 (Foto: Roel Kleinpenning )
 

Wandelen door Silvolde met routeboek

20 jul 2021,

‘We hadden allebei het idee om wandelingen door Silvolde uit te zetten en te publiceren. “Toevallig kwamen we elkaar ook nog eens tegen tijdens het wandelen”, zegt Robbie Wolters over het initiatief van het boekje ‘Wandeling Silvolde’. Ter plekke besloten Evelien Jorna en hij het samen te doen.

Silvolde - Wolters wilde in eerste instantie een routeboekje met wandelingen langs de muurschilderingen in Silvolde samenstellen, als afsluiting van het project. Tevens zou de publicatie promotie moeten zijn voor het dorp, om bezoekers te trekken. 

Oud-docente beeldende vorming Evelien Jorna had een andere insteek. “Ik zocht het educatieve, om al wandelend vooral aan de jeugd uitleg te geven over kunst in het dorp.” 

De combinatie is uitstekend gelukt. In het boek staan drie routes die starten en eindigen in het dorpscentrum. De wandelingen zijn voor alle leeftijden, voor het hele gezin. Het resultaat is een fraai vormgegeven publicatie op A4-formaat met een overdaad aan illustraties en historische wetenswaardigheden. De ondertitel ‘Wandeling langs buitenkunst en architectuur in Silvolde’ verwoordt uitstekend de inhoud. Op het gebied van beeldende kunst en architectuur is in Silvolde verrassend veel te zien, ontdekken we al bladerend. Het is veel meer dan een wandelgids met route. Bij de afbeeldingen van onderweg staan een uitleg en meestal een geschiedenis van het object. Ook steeds een vraag, vooral gericht op de jeugd, waarmee het leerzame karakter is weergegeven. Je hoeft niet wanhopig rond te sjokken, want de antwoorden staan achterin. 

Het begrip ‘kunst’ wordt ruim verpakt. De publicatie wordt de komende weken huis aan huis verspreid in Silvolde en Bontebrug. Het komt ook bij de VVV te liggen en toeristische bezoekers aan het dorp kunnen er veel plezier aan beleven. En heb je geen zin om te lopen, dan is het een leuk naslagwerkje. De tekst is van Evelien en Robbie. Jan Kolks en Charlotte Wolters maakten de foto’s en Mijnen Media verzorgde de druk en vormgeving.

Sponsors

“Robbie heeft liefde voor Silvolde, en toen hij ons benaderde voor sponsoring, hebben we meteen ja gezegd. Het is een initiatief dat Silvolde mede op de kaart zet”, zegt John Bakker, voorzitter van Ondernemend Silvolde. “De publicatie werd uitgebreider dan eerst gedacht en daarom hebben RegioBank en Rijnlandhaven ook financieel bijgedragen.”

Afgelopen maandag tijdens een bijeenkomst van de ondernemersvereniging ontving Toos Sprenkelder het eerste exemplaar van ‘Wandeling Silvolde’. Bakker is duidelijk over deze unanieme keuze van de betrokkenen: “Toos heeft in de afgelopen jaren heel veel betekend voor het Silvolds maatschappelijk leven. Ze is een belangrijke stille kracht en mag gerust ‘De moeder van Silvolde’ genoemd worden.”

Wil je helpen bij de verspreiding van ‘Wandeling Silvolde’? Meld je aan via:
robbiew52@gmail.com.

=======

 

Bron: De Gelderlander 20-07-2021

Met andere ogen kijken naar Silvolde met speciaal boekje in de hand

SILVOLDE - Een kleurrijke lantaarnpaal van kunstenaar Alexander Shabracq, een beeld van de bliksem van Cornelis Pronk en een stalen paardenbloem van 5 meter hoog; het is allemaal in Silvolde te vinden.

Marcel Hut 19-07-21, 19:30

Wie alles over buitenkunst en architectuur in het dorp wil weten, kan nu met een 50 pagina’s tellend boekwerk in de hand op pad gaan langs bijzondere Silvoldse plekjes.

,,Ik woon al mijn hele leven in Silvolde”, zegt Robbie Wolters, die samen met dorpsgenoot Evelien Jorna de Wandeling langs buitenkunst en architectuur in Silvolde schreef. ,,Ik vind het een mooi dorp, we hebben hier best veel. Dat wil ik de mensen laten zien.”

Als er iemand veel weet over Silvolde is het Wolters. Met zijn ‘Silvoldepedia’ heeft hij op internet een heuse encyclopedie voor het dorp gemaakt. Wekelijks plaatst hij op Facebook historische foto’s uit het dorp. ,,Blijkbaar verveelt het niet. Er komen vaak wel 150 reacties op die foto’s.” 

De Mariagrot op de zandbult, onderdeel van de wandeling door Silvolde. © Jan Ruland van den Brink

Boekje huis aan huis verspreid

Evelien Jorna heeft hoorbaar andere roots. Zij komt van oorsprong uit het Limburgse Gulpen, maar woont alweer 49 jaar in Silvolde. Lang gaf ze lessen beeldende vorming op de Bluemers mavo. ,,In de tijd heb ik wel eens een beeldenproject voor school gemaakt. Daarmee werd mijn interesse gewekt.”

Met het idee in het achterhoofd om een kunstwandeling te maken in het dorp, kwam ze regelmatig Wolters tegen op haar zoektochten naar kunst in Silvolde. ,,Hij bleek min of meer met hetzelfde bezig te zijn.”

De krachten werden gebundeld en het resultaat is op maandag 19 juli gepresenteerd aan Ondernemend Silvolde. Daarna wordt het boekwerk huis aan huis verspreid in het dorp en komt het op verschillende plekken te liggen voor andere geïnteresseerden.

In het boekwerk staan behalve allerlei feitjes en wetenswaardigheden over Silvolde ook veel vragen. Wolters: ,,We hopen dat ouders met kinderen de wandeling gaan lopen. Door die vragen moeten ze net wat beter kijken en komen ze van alles over het dorp te weten. Uiteindelijk hoop ik dat ze daardoor met andere ogen naar het dorp gaan kijken en dat het wat meer gaat leven voor de jeugd. We moeten er voor waken dat Silvolde een ingeslapen dorpje wordt.”

=====

 

 

SilvoldePediA
Ulftseweg 26
7064 BD Silvolde
tel. 0315-342600 of 06-2300 3204
E-mail: robbiew52@gmail.com