Weerstation Lichtenberg

Gerrit Vossers

Lichtenberg 6
7064 LH Silvolde
T 03 15 64 12 02
g.vossers@oude-ijsselstreek.nl
www.weerstation-lichtenberg.nl

foto:  Ronald Falke
door: Robbie Wolters

Gerrit Vossers is geboren in Silvolde en woont met echtgenote Everdien in het ouderlijk huis op De Lichtenberg. Gerrit is zeven dagen per week in de weer. Ook met het weer. Globaal heeft hij vier functies: boer, weerman, politicus en koster.

De boerderij was een bedrijfsopvolging van  zijn ouders. Gerrit is agrarisch ondernemer en fokt jong vee op voor het bedrijf Breunissen. De kalfjes komen als ze 10 dagen oud zijn en met 15 maanden worden ze drachtig. Als ze twee jaar zijn en het eerste kalf hebben gehad gaan ze naar de veehouder terug. Gerrit vormt een veterinaire eenheid met Breunissen. Een Veterinaire Eenheid (VE) heeft betrekking op veebedrijven, die op meerdere locaties rundvee huisvesten; op de ene locatie het melkvee en op de andere(n) de niet-melkgevende dieren. De locatie met melkvee wordt aangemerkt als hoofdlocatie, de andere(n) als nevenlocatie(s). Hij is zeven dagen per week dagelijks gemiddeld vier uur bezig met werk op de boerderij.

Voor het weerstation spreekt hij van huis uit het weerbericht in of gaat ‘in zijn goede broek’ op locatie voor tv. Hij werkt voor Radio Aalten, tv Gelderland en Regio8. Op zondag is hij te beluisteren in het programma Um de proemenpot vanuit Borculo. Hij haalde het landelijk nieuws met de presentatie van het weerbericht toen er drie trekkers van het merk John Deere voorbij kwamen. Hij onderbrak het weerbericht met: “Hey daor hei un John Deere trekker, das un mooi ding. Poah das mien merk en nog een 6320. Helemoal good.” Everdien zorgt dat hij dagelijks op tijd met het weerbericht begint: “Gerrit hol de tied in de gaten ie mot zo veur de radio.” Beiden verzorgen rondleidingen op de boerderij en in het weerstation.

Gerrit is fractievoorzitter van de politieke partij Lokaal Belang en behaalde bij de afgelopen raadsverkiezingen 1129 voorkeursstemmen. Hij is realist en vindt dat als er meer vraag naar woningen is er dan niet aan het krimpbeleid moet worden vast gehouden. Woningsplitsing in het buitengebied juicht hij toe.

Gerrit Vossers is koster bij de Protestantse Gemeente Silvolde. In de volksmond wordt Gerrit de klokkenluider genoemd. Elke zaterdag om 15.00 uur wordt de klok geluid. Het is een oud gebruik dat de gemeenteleden wil mededelen dat de zondag in aantocht is. De kerk en de omgeving zijn onlangs flink opgeknapt. In de kerk worden ook regelmatig concerten georganiseerd. De toren is in de zomerperiode dagelijks geopend en in de hal is een vitrine waarvan de inhoud regelmatig wisselt. 

Gerrit is beheerder van de begraafplaats aan de Terborgseweg, een grote wens is nog om enkele monumentale graven onder handen te nemen 

Gerrit is ook bestuurslid van de Coöperatie Echt Energie.

back top

SilvoldePediA
Ulftseweg 26
7064 BD Silvolde
tel. 0315-342600 of 06-2300 3204
E-mail: robbiew52@gmail.com